Italijasnki jadralec Enrico Cassutta je plul po Jadranu in za eno izmed nočitev izbral idilični otok Silba.

Italijan je s svojo družino plul na 10 metrski jadrnici. Lepega poletnega dne so se odločili, da bodo sidrali pred otokom Silba in tam preživeli noč. Ker je kot dober skiper preveril hrvaško zakonodajo, se je zasidral na razdalji 200m od sidrišča Drage. Za sidrišče, ki je tik pred luko Mul, na vzhodni strani otoka Silba, je za letošnje leto podeljena koncesija. Privez na bojo je potrebno plačati. Po hrvaški zakonodaji se je prepovedano zasidrati v sidrišču, od sidrišča do obale in 150m proti odprtemu morju. Italijan se je zato odločil, da se zasidra 200m od koncesijskega področja, zaradi česar mu priveza seveda ni potrebno plačati.

No pa temu ni bilo tako. Do jadrnice je priplul koncesionar in od Italijana zahteval plačilo v višini 50% zneska za privez na bojo. Popust mu je odobril, ker je sidral na lastnem sidru (Več o zaračunavanju v sidriščih v članku: Pravila obnašanja v navtičnih sidriščih). Ker je Italijan poznal zakonodajo, je zavrnil plačilo. Koncesionarja je to tako močno razburilo, da je jadrnici dvignil sidro in jih odvlekel stran. Seveda ni manjkalo sočnih besed kot so: “Pička ti materina, budaletino, ubit ću te. Samo mi takni čamac”.

Dogajanja v sidrišču so posneli. Oglejte si video:

Kakšno je ozadje in kako se je pričela zgodba, ni razvidno iz posnetka in nimamo informacij. Vsekakor pa ima vsaka medalja dve plati.