Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Italijasnki jadralec Enrico Cassutta je plul po Jadranu in za eno izmed nočitev izbral idilični otok Silba.

Italijan je s svojo družino plul na 10 metrski jadrnici. Lepega poletnega dne so se odločili, da bodo sidrali pred otokom Silba in tam preživeli noč. Ker je kot dober skiper preveril hrvaško zakonodajo, se je zasidral na razdalji 200m od sidrišča Drage. Za sidrišče, ki je tik pred luko Mul, na vzhodni strani otoka Silba, je za letošnje leto podeljena koncesija. Privez na bojo je potrebno plačati. Po hrvaški zakonodaji se je prepovedano zasidrati v sidrišču, od sidrišča do obale in 150m proti odprtemu morju. Italijan se je zato odločil, da se zasidra 200m od koncesijskega področja, zaradi česar mu priveza seveda ni potrebno plačati.

No pa temu ni bilo tako. Do jadrnice je priplul koncesionar in od Italijana zahteval plačilo v višini 50% zneska za privez na bojo. Popust mu je odobril, ker je sidral na lastnem sidru (Več o zaračunavanju v sidriščih v članku: Pravila obnašanja v navtičnih sidriščih). Ker je Italijan poznal zakonodajo, je zavrnil plačilo. Koncesionarja je to tako močno razburilo, da je jadrnici dvignil sidro in jih odvlekel stran. Seveda ni manjkalo sočnih besed kot so: “Pička ti materina, budaletino, ubit ću te. Samo mi takni čamac”.

Dogajanja v sidrišču so posneli. Oglejte si video:

Kakšno je ozadje in kako se je pričela zgodba, ni razvidno iz posnetka in nimamo informacij. Vsekakor pa ima vsaka medalja dve plati.

 

Komentarji