S.A.F.E.

Slovenski navtični oblikovalski studio J&J Design je oblikoval prvo kopalno ploščad namenjeno vgradnji na plovila, ki jih poganjajo izvenkrmni motorji. Za izjemno inovacijo so si prislužili prestižno nagrado European Product Design Award.

Slovenski oblikovalski studi J&J Design je k sodelovanju povabil priznanega italijanskega proizvajalca opreme za plovila Opacmare, ki ga vsi poznamo po kvalitetnih hidravličnih mornarskih mostičkih. Za rešitev S.A.F.E. so izdelali dvižni mehanizem, ki bo poskrbel za različne možnosti uporabe kopalne ploščadi.

Kopalna ploščad nosi ime S.A.F.E. Kot še samo ime pove, omogoča varen in udoben dostop do morja na plovilih, ki jih poganjajo izvenkrmni motorji. Slovenski izum je rešitev večnega problema. Dostop s plovila mimo enega ali dveh motorjev na krmi je bil vedno otežen. Ozki prehodi, majhne površine in neudobne lestve za dostop do vode so bile za dosedanje lastnike plovil z izvenkrmnim motorjem vsakodnevne težave. Nova kopalna ploščah jih rešuje. Vsakemu plovili dodat izjemno koristen prostor, ki ga s pridom izkoriščajo vsi lastniki plovil z vgrajenimi motorji. Kopalna ploščad se razprostira preko celotne površine plovila. S pomočjo električnega mehanizma je lahko nastavimo na tri različne višine.  V najvišji poziciji omogoča dvig motorjev iz vode, v srednji je odlična kopalna ploščad in dodaten prostor za sončenje ali sproščanje ob kozarcu vina, v Najnižji poziciji pa se spusti 10 cm pod vodno gladino in omogoča dvigovanje gumenjaka ali vodnega skuterja na ploščad.

Da si ploščad resnično zasluži ime S.A.F.E potrjuje dejstvo, da je povezana s krmilno elektroniko motorjev. Ko je ploščad na najnižji poziciji, motorjev ni možno prižgati. Ko motorji delujejo ploščadi ni možno spustiti v najnižjo pozicijo. Le ko je platforma v najvišji poziciji, lahko dvignemo pete motorjev iz vode. Dodatno varnost zagotavlja tudi kopalcem, ker je vse dogajanje na krmi odmaknjeno od propelerjev. Poleg osnovnih ima tusi številne druge uporabne vrednosti. Nadomesti lahko mornarski mostiček. Ker lahko njeno višino prilagajamo, jo lahko uporabimo kot stopnica za dostop na pomole. Kot dodatna površina je uporabna tudi za vse ljubitelje ribolova. Omogoča enostaven dostop na krmo in okrog motorjev.  

Ploščad je tehnološko moderna. Nadziramo jo lahko s posebnim daljinskim upravljalnikom ali pa kar preko mobilnega telefona. Vgradnja je mogoča na plovila z enim pa vse do štirimi izvenkrmnimi motorji, tako za enotrupna plovila kot katamarane.

Več o inovaciji na spletnistrani J&J Design: S.A.F.E.