Ponoči iz četrtka na petek je na področju otoka Olib zapihala močna tramontana. Ob 2.00 uri ponoči sta se zaradi trka ob obalo poškodovala in potonila.

Katamaran Lagoon 420 in 12 m dolga jadrnica sta bila privezana na muring na severni strani luke Olib na istoimenskem otoku. Luka, ki nudi dobro zaščito le pred južnimi vetrovi, je izpostavljena proti vsem vetrovom, ki prihajajo iz severne smeri. Ponoči iz četrtka na petek je zapihala močna tramontana in na privezih na severni strani luke dvignila visoke valove.

Na jadrnici, ki je plula pod nemško zastavo so bili štirje nemški državljani. Na katamaranu, ki je plul pod hrvaško zastavo pa je bila šestčlanska Češka posadka. K sreči se je vsem desetim uspelo rešiti s potapljajočih plovil na obalo.

Po navedbah portala morski.hr za katerega je dogajanje komentiral Darko Obradovič, se je zgodilo naslednje:

Med 01.00 in 02.00 uro ponoči je na severni strani otoka Olib zapihala močna tramontana. Na severnem delu luke olib sta bila privezani dve plovili. Plovilo Wave master hrvaške čarter družbe in jadrnica. Ker luka ni zaščitena pred vetrovi, ki prihajajo s severne strani, so se na severni strani dvignili visoki valovi. Posadka katamarana se je odločila, da izpluje, ker privez ni bil več varen. Med manevrom izplutja se je muring zataknil v propeler in manevriranje s plovilom ni več bilo možno. V manj kot treh minutah so trčili v jadrnico na sosednjem privezu. Posadka je poizkušala narediti vse kar je bilo možno. Žal je bila narava premočna in obe plovili sta se začeli potapljati. Domačini z otoka so prihiteli na pomoč in pomagali posadkam na kopno. Bili so dovolj hitri in vseh deset članov obeh posadk je bilo brez resnih poškodb rešenih iz morja.

Katamaran in jadrnico so iz morja dvignili že v soboto.

Foto: M.P.