Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

Na hrvaškem hidrografskem inštitutu so izmerili najvišji do sedaj izmerjen val. Rekorder je presegel 10 m.

Včeraj, 12. novembra 2019, je na območju južnega Jadrana pihal izjemno močan jugo. Ob obali je pihal s hitrostjo okoli 55 vozlov, na odprtem morju pa je presegal hitrosti 75 vozlov. Zaradi tega so nastali visoki valovi. Na območju Dubrovniškega akvatorija so izmerili rekorderja. Pri otoku Sv. Andrija so izmerili val, ki je v višino meril do sedaj še neizmerjenih 10,87 m. V času meritev je bilo na območju morje vzvalovano do stopnje 6. Valovi so v povprečju merili okrog 4,75 m. Rekorder pa je povprečno vrednost presegel za več kot dvakrat. Val je imel periodo T = 10 s in je prišel iz smeri Dirp = 167.1°.

Več o vetru JUGO na tej povezavi.

Več o Prevarantskih valovih (valovi, ki znatno presegajo stanje morja) na tej povezavi.

Orkanski jugo v sliki in videu na tej povezavi

Vir: FB Hidrografski inštitut Republike Hrvaške

Komentarji

Komentarji   

# Bojan7 16:32 14-11-2019
Če bi kdo pobrskal po zgodovini, bi kaj hitro našel, da so bili najvišji valovi na Jadranu doslej 04.02.1986, ko se je stari PIRAN pri Dugem otoku obrnil proti Kopru - zaradi prevelikih valov ni mogel nadaljevati proti Otrantu. Ladja POSTOJNA pa je bila takrat malo južneje od otoka Vis. O tem jugu sta takrat poročala Split radio in prav tako Radio Split pri vremenskih obvestilih.
# eNavtika 15:47 16-11-2019
V članku so opisane uradne meritve Hrvaškega hidrografskega inštituta in njihova izjava o rekordu.