Elan Yachts; Elan GT6, Rob Humphreys ,Tom Humphreys

Slovenska ladjedelnica Elan je združila strokovno znanje oblikovalcev Toma in Roba Humphreysa ter proizvajalca luksuznih avtomobilov Porsche, da bi ustvarila svojo linijo luksuznih križark GT, ki na trgu zmogljivih križark prinašajo spremembe v segmentu visokozmogljivih potovalnih jadrnic.

Odnos med Elan Yachts in Humphreys Yacht Design je bil razvit že pred vrsto leti. V sodelovanju so na trgu predstavili že vrsto impresivnih potovalnih jadrnic. Toda z GT5 in najnovejšo jadrnico GT6 je Elan nakazal, da vstopa na trg najboljših jadrnic na svetu. GT6 se lahko pohvali ne samo s finimi oblikovalskimi sposobnostmi Toma in očeta Roba Humphreysa, temveč tudi s talenti oblikovalcev iz luksuzne avtomobilske znamke Porsche, ki pomagajo oblikovati izjemno zmogljivo potovalno jadrnico.

»Kot oblikovalski studio smo bili vedno zelo povezani z Elanom,« pojasnjuje oblikovalec Tom Humphreys. »Zdaj sodelujemo že 25 let in zagotovo imamo posebno povezavo z blagovno znamko Elan.

Navdušen sem nad novostmi v paleti GT. Ta smer gre v pravo smer, da postane razkošna in na lastnike osredotočena ladjedelnica. Linija GT je namenjen dvigu udobja in življenje na krovu postavlja na novo raven.«

Elan Yachts; Elan GT6, Rob Humphreys ,Tom Humphreys

Ko gre za izdelavo luksuzne potovalne jadrnice, ki je hkrati dovolj športna, da lastniku omogoči vse, po čemer hrepeni v smislu jadralnih zmogljivosti, sta Humphreys Yacht Design in Elan Yachts navdih lahko črpala iz vrsto let skupnega načrtovanja in tehnološkega napredka v oblikovanju zmogljive potovalne jadrnice, ki je namenjena lastnikom, ki iščejo napredek tako na področju razkošja kot zmogljivosti.

»Oblikovanje jahte je vedno tehnični izziv in v tem resnično uživamo. V nekem smislu pa je največji izziv izpolniti pričakovanja lastnika,« pojasnjuje Rob Humphreys.

»Zadovoljstvo lastnikov naših plovil je za nas resnično pomembno. Želimo, da bi se lastniki počutili ponosni na svoje luksuzne jadrnice.«

»Pri GT6 smo zelo tesno sodelovali z lastno ekipo Elan in dobili seznam želja, kaj bi radi videli na ladji,« navaja Tom Humphreys.

Elan je ena prvih ladjedelnic, ki je začela izdelovati plovila s pomočjo postopka infuzije smole. To je omogočilo dokaj pomembne spremembe, ker ima za posledico kar nekaj zmanjšanja teže sestavnih delov konstrukcije.

»Na GT6 resnično lahko gledate kot na razvoj vsega, kar smo do sedaj naredili z Elanom, začenši z modelom GT5. Gre za hitro potovalno jahto z zelo udobno notranjostjo. To je odličen koncept. Jadrnica je namenjena lastnikom.«

»Za nas je bil proces oblikovanja velik izziv. Poskušali smo optimizirati vse te funkcije, zaradi katerih je plovilo udobno, lepo in enostavno za uporabo,« dodaja Rob Humphreys. »In delo, ki ga je Elan opravil v sodelovanju s Porschejevo ekipo, daje kot rezultat edinstveno jadrnico s številnimi prednostmi.«

Kako pravilno nastaviti funkcije

Elan Yachts; Elan GT6, Rob Humphreys ,Tom Humphreys

Delo, ki sta ga Tom in Rob Humphreys opravila v zadnjih letih na jadrnicah namenjenih manjšim posadkam, je bilo ključnega pomena za razvoj GT6. Še posebej je to pomembno pri oblikovanju oblike trupa, ki omogoča enostavno in varno plovbo tudi samo v paru.

»Enostavni sistemi za upravljanje jader so ključnega pomena. Jadranje in upravljanje jader mora biti enostavno,« pravi Tom Humphreys.

»Vse mora biti v dobrem ravnotežju s trupom in drugo opremo na krovu. Jadranje mora biti zabavno, enostavno in varno v različnih vremenskih razmerah. Dvojno krmilo je ključnega pomena za stabilnost plovila in prinaša številne prednosti. Povečan je volumen plovila, zaradi česar lahko zagotovimo več prostora in udobja. Poveča se moment poravnavanja plovila, zaradi česar lahko optimiramo obliko plovila. Potreben je manjši balast, poveča se plovnost plovila in poveča hitrost plovbe.

Tako Tom kot Rob Humphreys poudarjata, da Elanove stranke pomagajo pri razvoju vsakega novega modela. Zato smo lahko prepričani, da so novi modeli plovil Elan razviti tudi po željah dosedanjih lastnikov plovil. Kot oblikovalci neprestano skrbijo, da se zmogljivosti novih modelov nenehno povečujejo, istočasno pa zagotavljajo, da je uporaba plovil vedno bolj enostavna in omogoča varno plovbo z majhno posadko. Običajno sta dovolj že dve osebi na krovu. Tako je oblikovalska ekipa zagotovila, da je Elan GT6 hitrejši zaradi zmanjšanja teže plovila in omogoča doseganje njegovih zmogljivosti z malo truda.

»Ker stranke pričakujejo vedno več od novih modelov plovil, so njihove informacije ključnega pomena pri razvoju novih projektov,« je dodal Tom Humphreys. »Seveda je to želja nas vseh. Izboljšati in konstantno razvijati nove projekte, na novo definirati razmerja glede na vse različne kriterije in to vključiti v naše dizajne. In Elan GT6 je ravno to.«