American Magic, Prada Cup

Pred Aucklandom na Novi Zelandiji poteka tekmovanje jadralnih bolidov AC-75. Danes, ko je potekal tretji tekmovalni dan, sta se pomerili ekipi American Magic in Luna Rossa Prada Pirelli. Nenaden sunek vetra je jadrnico American Magic dvignil v nebo, nato pa je z vso silo priletela nazaj na morsko površino.

V današnjem drugem dvoboju tekmovanja Prada Americas Cup pred Aucklandom so pihali nestabilni vetrovi, katerih sunki so povzročali jadralcem številne preglavice. V prvem boju sta se pomerili italijanska ekipa Luna Rossa Prada Pirelli in angleška ekipa INEOS. Tik pred začetkom plova se je veter nenadoma obrnil in zapihal z zahoda. Organizator je bil prisiljen prekiniti plov še pred začetkom. Ko so se vremenske razmere stabilizirale, sta jadrnici zapluli na regatno polje. Obe ekipi sta pluli izjemno hitro. Dosegali sta hitrosti več kot 40 vozlov. Ves čas sta bili izjemno izenačeni. Razlike na obratih so znašale manj kot 10 s. Šele po četrtem obratu si je ekipa INEOS prijadrala izdatnejšo prednost in jo obdržala vse do ciljne črte, ki jo je preplula 26 sekund pred zasledovalci.

American Magic, Prada Cup

V drugem plovu sta se pomerili ekipi American Magic in Luna Rossa Prada Pirelli. Američani so začeli dobro in na prvem obratu obrnili s 6 s prednosti. Enako dobro so jadrali tudi v nadaljevanju. Prednost na drugem obratu je znašala 13 s, na tretjem pa že 27. Po četrtem obratu je bila njihova prednost že prepričljiva. Znašala je 42 s. Pri plovbi proti petemu obratu, pa se je zgodila katastrofa. Nenaden sunek vetra v desni bok je ameriško jadrnico, ki je plula s hitrostjo 42 vozlov, dvignil v nebo. Poletela je kot letalo, nato pa z visoko hitrostjo padla nazaj na morsko gladino in se prevrnila. Za Američane je bil to konec regate. Zmago je osvojila ekipa Luna Rossa Prada Pirelli.

Ameriška jadrnica se je po padcu prevrnila na bok. Jadralci so jo poskušali vrniti v pokončen položaj. Reševalne ekipe so takoj priplule k jadrnici in nanjo privezale velike plovke, da se ne bi potopila.

Tehnična ekipa American Magic je sporočila, da so vsi jadralci nesrečo preživeli. Verjetno so utrpeli le manjše telesne poškodbe. Natančnih informacij trenutno še ni. Hkrati se zahvaljujejo za pomoč vsem ekipam, ki so takoj priplule na mesto nesreče in preprečile potopitev plovila.

Posnetek nesreče iz različnih kotov in kamer na krovu jadrnice

Foto in video: Prada Cup, posnetek zaslona