Vnetak, Unije, svetilnik

Svetilnik Vnetak je eden izmed starejših svetilnikov na Hrvaškem. Postavljen je bil leta 1873 na skrajnem zahodnem rtu otoka Unije, ki nosi ime Vnetak.

Svetilnik je postavljen na strateški poziciji in označuje plovno pot v Kvarnerski zaliv. Enonadstropna kamnita hiša je bila namenjena svetilničarju in njegovi družini. Notranjost je bila prostorna, a skromno opremljena. Danes je svetilnik avtomatiziran in na svetilniku ne živi nihče. Pred hišo stoji 13 m visok stolp s stekleno kupolo. V davnih časih, pred prihodom elektrike, je v njej svetila petrolejka. Za razpršitev svetlobe, ki je vidna z razdalje 10 nmi, je skrbela ogromna leča. Ta deluje še danes, le petrolejko je zamenjala električna žarnica, za vrtenje leče pa skrbi električni mehanizem.

Svetilnik nosi številko 164. Luč svetilnika je na višini 17 m. Razdeljen je v dva sektorja. V območju med 90 in 338 stopinjami oddaja tri zaporedne kratke bliske bele svetlobe vsakih 10 s, v območju med 338 in 356 stopinj pa oddaja tri zaporedne bliske rdeče svetlobe. Bela svetloba je vidna z razdalje 10 nmi, rdeča pa z razdalje 7 nmi. Karakteristika svetilnika je: 90°-338° B Bl(3) 10 s 17m 10M; 338°-356° R Bl(3) 10 s 17m 7M.

Legenda o svetilniku

Vnetak, Unije, svetilnik

Svetilnik so zgradili na mestu, kjer so se v zgodnji jeseni zbirale jate plave ribe. Baje je bilo rib tako veliko, da je morje pred rtom dobesedno vrelo. Kjer je veliko malih rib, je nedvomno v bližini hitro tudi velika riba. Zato se je rtu zelo pogosto približala tudi ogromna tuna. Eden izmed domačinov, ki je bil kot delavec zaposlen pri gradnji svetilnika, je lepega dne zagledal, da je pred rt priplavala ogromna tuna. Odločil se je, da jo bo ujel. Nekega dne, ko je zaključil delo na svetilniku, se je vkrcal v svoj čoln in zaplul proti rtu. Morje je vrelo. Ni čakal dolgo in v bližino je priplavala mogočna tuna. Vrgel je vabo in potrpežljivo čakal. Želel si je ujeti mogočno tuno, ki bi njegovo družino preskrbela za čas prihajajoče zime. Vrvica se je zatresla. Nekaj se je ujelo na njegovo vabo. Potegnil je vrv in naenkrat začutil, da je ujel nekaj velikega. Upal je, da je to velika tuna. Počasi je začel zategovati vrvico, a je kmalu ugotovil, da ni dovolj močan. Hitro mu je bilo jasno, da je na drugem koncu vrvice njegova tuna. Bila je izredno močna. Zaplavala je proti odprtemu morju. Ribič je ni želel spustiti. Domačini so videli, kako ga je skupaj s čolnom začela vleči na odprto morje, v sončni zahod. Ribič in njegov čoln sta postajala vse manjša, kmalu se je izgubil v sončni svetlobi. Domačini ga niso videli nikoli več. Za njim se je izgubila vsaka sled.

Lokacija svetilnika: Vnetak E2752

Videoposnetek iz zraka

 

Več videoposnetkov Jadrana iz zraka