Jadralska ruta: Lastovo, Korčula, Ščedro, Hvar

Lastovo, skrivnosten, magičen, zapeljiv otok, ki si zasluži, da mu posvetimo enotedenske počitnice. Ker je od večine čarterskih baz oddaljen več kot 50 nmi, bo treba počitnice nekoliko prilagoditi in nekaj več časa preživeti pod jadri.

Plovilo lahko za enotedenske počitnice najamete v eni izmed baz od Trogira do Splita ali pa v Dubrovniku. Ker je število plovil v splitski regiji bistveno večje, si oglejmo, kako najlaže zaplujemo do otoka Lastovo.

Kaj vse si boste lahko ogledali na ruti

  • Splitska vrata
  • Vela Luka - Korčula
  • mesto Lastovo
  • ostanki vojaških objektov
  • svetilnik Struga na pečini 90 nad morjem 
  • Lastovnjaci
  • Korčula
  • Ščedro
  • Hvar, Pakleni otoki
  • Šolta
  • potopljena ladja Kontesa

 

Plovba

Dan 1 2 3 4 5 6 7 8 Skupaj Povprečje na dan
Razdalja (nmi) 10–15 30 18 14 25 35 15 8–15 142–155 20–22
Čas (ure) 2–3 5 3 2,5 4 6 2,5 1,5–2,5 23,5–25,5 3–3,5

 

1. dan: Izhodiščna marina (Split) – Brač zahod (10–15 nmi; 2–3 ure plovbe)

Plovilo lahko najamete v eni izmed čarterskih baz v mestu Split, v Kaštelu Gomilica (marina Kaštela), marina TrogirBaotič marina Seget Donji ali pa marina Rogač na otoku Šolta. Prvi dan boste plovilo prevzeli v popoldanskem času. Zato za prvi dan predlagamo krajšo plovbo na zahodno stran otoka Brač. Če se želite privezati v marini, lahko zaplujete v ACI marino Milna v samem centru kraja ali pa v marino Vlaška, ki je na severni strani vhoda v luko. Iz marine vodi pot do mesta, ki je oddaljeno slab kilometer. Obe marini sta med glavno poletno sezono hitro polni. Zato predlagamo, da pravočasno rezervirate mesto.

Če bi se radi izognili pretirani gneči, se odločite za majhen kraj Bobovišča, ki je 1,5 nmi severneje. V majhni luki je na voljo 20 muringov za privez na obalo, pred luko pa je še sidrišče s plovkami z imenom Viča, ki lahko sprejme 32 plovil. Bobovišča so majhen kraj, ki vas ne bo razočaral. Ambient starega primorskega mesta z dvema gostilnama ponuja izjemen, romantičen prvi večer.

2. dan: Brač zahod–Korčula–zahod (30 nmi; 5 ur plovbe)

V jutranjih urah izplujte s priveza na otoku Brač ter zajadrajte skozi Splitska vrata, med otokoma Brač in Šolta. Plujte v smeri proti jugojugozahodu, proti rtu Pelegrin, najzahodnejši točki otoka Hvar. Ko ga dosežete, spremenite smer plovbe proti vzhodu in zaplujte skozi Pakleni kanal. Zaplujte do Hvarske luke, ki vas bo navdušila z izjemno silhueto. Nato zaplujte med otokoma Marinkovac in Planikovac in se zasidrajte v prehodu Ždrillica. Izkoristite čas na sidru za kopanje in osvežitev pred nekoliko daljšo plovbo proti otoku Korčula. V zgodnjih popoldanskih urah, ko bo že zapihal soliden maestral, dvignite sidro iz zaplujte s sidrišča. Zaplujte proti jugovzhodu, proti zahodnemu delu otoka Korčula. V normalnih pogojih plovbe boste Korčulo dosegli v treh do največ štirih urah plovbe. Na zahodni strani otoka Korčula lahko pristanete v marini Korkyra v mestu Vela Luka. Če ste ljubitelji sidranja, potem lahko sidrate v zalivih Gradina (koncesijsko sidrišče s plovkami) ali pa na lastnem sidru v zalivih Perna Privale, Poplat na zahodni strani otoka ali v izjemno lepih zalivih na jugozahodni strani otoka Tri Luke ali Slatina.

3. dan: Korčula–Lastovo (Zaklopatica) (18 nmi; 3 ure plovbe)

Izplujte v dopoldanskem času. Plujte v smeri jugovzhoda. Do zaliva Zaklopatica je 16 nmi plovbe. V zaliv vplujemo skozi vzhodni vhod. Svetilnik Zaklopatica R, rdeče barve, pustimo na svoji levi. S plovilom lahko pristanemo v zahodnem delu luke, kjer so na voljo muringi ali pa pred eno izmed gostiln na južnem delu zaliva. Popoldne se odpravite v mesto Lastovo. Ker je na višini 189 m in je do njega dobre 3 km, predlagamo, da naročite taksi, ki vas bo peljal v mesto in nato nazaj v luko. Ogleda mesta Lastovno ne smete zamuditi. Zato si obisk planirajte. Ne bo vam žal.

4. dan: Zaklopatica–Skrivena Luka (14 nmi; 2,5 ure plovbe)

Četrti dan je namenjen ogledu otoka in najbolj zanimivih zalivov. Izplujte iz zaliva Zaklopatica in plujte proti zahodu. Pred otokom Maslinjak Veli zaplujte proti jugu v zaliv Mali Lago. Zaplujte vse do kraja Pasadur, kjer se lahko zasidrate in izkoristite čas za kopanje. Nato zaplujte iz zaliva in nadaljujte plovbo po severni strani otoka Prežba. Zaplujte v kanal med otokom Prežba n Mrčara. Kratek postanek lahko opravite na otoku Mrčara. Pristati je možno bočno ob pomol. Na obali je ena redkih gostiln Mrčara, kjer lahko pripravite hrano, ki ste jo prinesli s seboj (ja, prav ste prebrali). Na otoku je tudi robinzonski turizem s prenočišči in številnimi organiziranimi aktivnostmi. Po postanku plovbo nadaljujte proti jugu in vplujte v zaliv Veli Lago. V severnem delu je majhna marina Pasadur. Pred njo zaplujte proti zahodu in vplujte v zaliv Jurjeva Luka ali Policija. V zalivu lahko sidrate ali pa na južni strani pristanete ob utrjeno obalo. Odpravite se na obalo, kjer lahko raziskujete stare vojaške objekte iz časa druge svetovne vojne in po njej ali pa se povzpnete na hrib nad zalivom, od koder boste imeli izjemen razgled nad zalivom Veli Lago, krajem Pasadur in luko Ubli. Po ogledu Pasadurja, zaplujte do luke Ubli. V njej je trajektno pristanišče, bencinska črpalka, v bližini pa še samopostrežna trgovina, kjer lahko oskrbite zaloge na plovilu. Izplujte iz luke in po južni strani otoka plujte proti vzhodu. Na obali boste videli številne ostanke bunkerjev, raketnih ramp, in okopov, kjer so bili postavljeni topovi. Plujte proti svetilniku, ki stoji na rtu Struga. Med svetilnikom Struga in Stražica zaplujte v zaliv Skrivena luka. V zalivu sidrate na sidrišču Skrivena luka ali pa pristanete na pomol pred gostilno Portoroso, kjer je na voljo 20 muringov. Izkrcajte se na obalo in se sprehodite do svetilnika Struga, ki stoji na istoimenskem rtu na višini 90 m nad morjem. Svetilnik, ki je bil postavljen leta 1839, v višino meri 14 m. Luč svetilnika stoji na višini 104 nad morsko gladino. Njena svetloba je vidna kar 27 nmi daleč na odprto morje.

5. dan: Skrivena Luka–Korčula (25 nmi; 4 ure plovbe)

Izplujte v dopoldanskem času. Ob rtu Struga obrnite proti severovzhodu in plujte proti otočju Lastovnjaci na severovzhodni strani otoka Lastovo. Zaplujte med otoki in se zasidrajte na otoku Saplun. Čas izkoristite za kopanje. V popoldanskem času dvignite sidro in plujte v smeri severovzhoda proti Korčuli. Prenočite lahko v marini Korčula, v luki Korčula, tik pred starim mestnim jedrom. Če bi se radi umaknili mestnemu vrvežu, lahko sidrate v zalivu Luka. Izkoristite večer za obisk mesta Korčula.

6. dan: Korčula–Hvar (35 nmi; 6 ure plovbe)

Šesti dan bo posvečen plovbi. Do Hvara bo treba prepluti 35 nmi. Izplujte v jutranjih urah v smeri severozahoda. Plujte skozi Pelješki kanal proti otoku Ščedro. Ko ga dosežete, plujte po severni strani in zaplujte v enega izmed zalivov na severni strani. V zalivih Manastir, Porat in Lovišče so gostilne. Zasidrajte se, izkoristite čas za kratek počitek, kopanje in kosilo. V zgodnjih popoldanskih urah izplujte in nadaljujte plovbo v smeri proti severozahodu. Po 35 preplutih miljah boste pripluli do mesta Hvar in Paklenih otokov. Prenočujete lahko v luki mesta Hvar, v marini Palmižana na otoku Sv. Klement, v sidrišču s plovkami Vinogradišče ali pa sidrate v enem izmed bližnjih zalivov: Ždrilica, Stipanska, Stari Stani, Soline ali katerem drugem.

7. dan: Hvar–Stomorska (15 nmi; 2,5 ure plovbe)

Dopoldanski čas izkoristite za kopanje, kavo v bližnjem baru ali pa obisk mesta Hvar. Iz vseh sidrišč na Paklenih otokih in marine Palmižana plujejo vodni taksiji. Prevoz lahko naročite za določeno uro. V popoldanskem času izplujte s priveza. Plujte skozi Pakleni kanal, pri rtu Pelegrin pa zaplujte proti severu. Plujte skozi Splitska vrata nato pa spremenite smer plovbe proti severozahodu. Zadnjo noč lahko prenočite v idiličnem kraju Stomorska na severni strani otoka, kjer so na voljo muringi. Če bi zadnjo noč raje preživeli na lastnem sidru, zaplujte do zaliva Nečujam. Ogromen zaliv ima številne krake, ki omogočajo varen privez in mirno prenočevanje (Mala Maslinica, Podkamenica, Šumpjivina …). V zalivu je gostilna, ki ima 4 muringe. Če boste sidrali v bližini, lahko do nje priplujete tudi s pomožnim plovilom. Prostora za privez je dovolj.

8. dan: Šolta–izhodiščna marina (8-15 nmi; 2,5 ure plovbe)

S priveza izplujte v zgodnjih jutranjih urah. Do izhodiščne marine vas loči med 8 in 12 nmi, za kar boste potrebovali 1,5 do 2 uri. Ne pozabite natočiti goriva. Najbližje bencinske črpalke so na Šolti, v luki Rogač, v mestni luki Split ali v kraju Seget Donji pred Trogirom.

 

Kaj si še lahko ogledate na ruti

Potopljena ladja Kontesa na otoku Šolta

 

Otok Saplun (Lastovnjaci)