Morska bolezen

Med pogostimi zdravstvenimi težavami, ki vas lahko doletijo na plovilu, je t. i. morska bolezen. Plovba se za bolnika takrat spremeni v resnično trpljenje, predvsem takrat, ko je kopno daleč in ve, da bodo težave trajale še dolgo. V takih primerih si lahko pomagamo sami. Ali veste, kako zmanjšati posledice morske bolezni?

Kaj je morska bolezen?

morska bolezen in bruhanjeMorska bolezen je potovalna bolezen, ki jo navadno spremljajo slabost, nemir, bledica, glavobol, bruhanje in utrujenost. To je bolezen, ki se razvije zaradi nasprotujočih si podatkov, ki jih čutila (oči, ravnotežni organ in druga čutila, ki zaznavajo položaj naših mišic) pošiljajo v možgane. Ker so informacije, ki jih posredujejo oči, in informacije, ki jih posreduje ravnotežni organ, različne, jih možgani ne znajo pravilno uskladiti in to privede do slabosti. Najpogosteje se pojavlja pri otrocih. S starostjo verjetnost, da boste dobili morsko bolezen, upada. Če plujete pogosto, postanete nanjo odporni.

S kakšnimi ukrepi zmanjšamo tveganje za morsko bolezen PRED potovanjem?

Pred potovanjem je pomembno, da:

  • smo spočiti,
  • popijemo čim več vode ali nesladkan zeliščni čaj,
  • zjutraj pred odhodom zaužijemo topel obrok,
  • pred izplutjem zaužijemo samo suho hrano,
  • pred vkrcanjem naredimo en krajši sprehod.

S kakšnimi ukrepi zmanjšamo tveganje za morsko bolezen MED potovanjem?

Med potovanjem je pomembno, da:

  • v primeru kratkih potovanj ne uživamo hrane ali pijače,
  • se postavimo v osrednji in zunanji del plovila, kjer je manj zibanja – pri jadrnicah je to v predelu stopnic za prehod v kabino,
  • med plovbo gledamo naprej – najbolje je opazovati nepremično točko na morskem horizontu v smeri plovbe,
  • pazimo, da se čim manj premikamo in ne vdihavamo izpušnih plinov,
  • v primeru dolgotrajne slabosti ležemo in zapremo oči,
  • v primeru bruhanja pazimo, da ne bi dehidrirali – zato je pomembno, da izgubo tekočine nadomestimo,
  • se poskušamo čim bolj aktivno vključiti v dogajanje in poskušamo preusmeriti misli na druge zadeve, ki niso povezane s plovbo.

Katera zdravila lahko vzamemo v primeru težav z morsko boleznijo?

Med zdravili, namenjenimi preprečevanju morske bolezni, je Medramnine-R. Tablete izdajajo tudi brez zdravniškega recepta in uspešno preprečujejo razvoj morske bolezni oz. potovalne slabosti v lažjih do srednje težkih pogojih. Učinek zdravila se prične 15-20 minut po zaužitju tablete. Zaradi podaljšanega učinka zdravila, ki traja od 10 do 12 ur, jih je najbolje zaužitji 30 minut pred izplutjem.

Poznamo še skopolaminske obliže (Scopolamin TTS), ki jih nalepite nad uho, vsaj šest do osem ur pred začetkom plovbe. Ob sprejemljivih neželenih stranskih učinkih delujejo približno tri dni.

Pred uporabo zdravil si natančno preberite navodila za uporabo in se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Priporočamo, da na začetku navtične izkušnje nabirate tako, da se na plovbo odpravljate večkrat in za krajši čas (samo za nekaj ur) in ste v primeru nastopa morske bolezni v bližini kopnega. Na ta način boste postali imuni na morsko bolezen in se izognili težavam, ki bi vas sicer lahko doletele.

Besedilo: Spinaker.si