Prva jadrnica Farr X2, ki je bila posebej oblikovana za oceansko jadranje dvočlanske posadke, je ostala brez kobilice na testni plovbi.

Prvi model nove regatne jadrnice za odprtomorsko-oceansko jadranje Farr X2 so splovili meseca maja letos. Ta vikend se je udeležila prve regate. Na njej sta jadrali dve izkušeni jadralki. Ker gre za hitro regatno jadrnico je bil namen posadke, da ciljno črto prečka kot prva. Žal pa je približno 15 nmi od obale Wollongonga  (vzhodna Avstralija) prišlo do tragične nesreče. V visokih valovih in močnem vetru se je odlomila kobilica in jadrnica se je prevrnila. Obe jadralki sta se uspeli povzpeti na prevrnjeno jadrnico. Na reševalno ekipo sta morali čakati kar 15 ur.

Prvi model jadrnice Farr X2 je nosil ime Nexba. Njena dolžina je 9,2 m, ima veliko površino jader, ki ji uravnava skoraj 1000 kg težka litoželezna kobilica. Za dodatno stabilnost med jadranjem v zahtevnih pogojih ima vgrajena tudi balastna tanka s kapaciteto 2250 l.

Nesreča jadrnice je za Farr Yacht Design izjemno slaba reklama, saj so pred splavitvijo zatrjevali, da gre za izjemno robustno jadrnico, ki je namenjena jadranju v najzahtevnejših pogojih odprtomorskega jadranja.

 Reševanje jadralk v zahtevnih pogojih

 

Farr X2 Nexba pred mestom Sydney na enem prvih plovov v mesecu maju 2022