Nasedla jahta

Predvčerajšnjim je močna burja v Senjskih vratih odnesla turistično jahto na plitvino otoka Rab. Na krovu je bilo 38 gostov in člani posadke.

Turistična ladja Olmissium je v ponedeljek zjutraj nasedla na plitvino Vela Sika na severozahodni strani otoka Rab, pred luko Lopar. Na krovu je bilo 38 gostov in posadka ladje. V času nesreče je v področju Senjskih Vrat med otokoma Krk in Prvič proti otoku Rab pihala močna burja, ki je presegala hitrosti 30 vozlov, valovi pa so dosegali višini 2 m. Potniško ladja je še iz neznanega razloga odneslo na plitvino Vela Sika, ki se razteza od otoka Rab proti kardinalni oznaki ZAHOD (B K (9) 15s 6m 5M). Globina morja je zgolj 1 m.

Nasedla jahtaFoto:Plitvina Vela Sika pred vhodom v luko Lopar na otoku Rab

Posadka je nekaj minut po 9.00 uri oddala klic na pomoč. Ob 10.30 uri je na lokacijo izplulo plovilo Prostovoljnega gasilskega društva iz kraja Lopar. Reševanje v močnem vetru, visokih valovih in nizki vodi je bilo izjemno zahtevno. Obstajala je nevarnost, da nasede tudi njihovo plovilo. Gasilci so za reševanje potnikov in posadke potrebovali 3 ure.

Zaradi visokih valov se je poškodoval trup ladje. Vanjo je začela vdirati voda. Kako bo potekalo reševanje še ni jasno.

Pri Dubrovniku pogrešani trije kajakaši

Prav tako v ponedeljek, so na dubrovniškem področju pogrešali tri kajakaše. V zelo slabih vremenskih razmerah so odveslali v dveh kajakih. Iskanje so pričeli v akvatoriju mestne luke, nato pa še okoli otoka Koločep, Zatona in Orašca. Policijskemu plovilu in plovilu Luške kapitanije so se pridružile številne zasebne barke.

Nekaj minut pred 20.00 uro so uspeli najti in rešiti eno osebo. Dve sta ostali pogrešani. Ob 20.30 uri so iskanje prenehali, ker nadaljevanje ponoči ni imelo smisla v tako slabih vremenskih razmerah. Na področju Dubrovnika je pihal veter, ki je v sunkih presegal hitrost 40 vozlov.

Foto: posnetek zaslona, Video: DVD Lopar