Požar NP Kornati

V soboto je zagorelo na službenem plovilu Nacionalnega Parka Kornati. Posadka je po neuspelem poskusu gašenja zapustila čoln z uporabo pomožnega plovila, brez poškodb.

V soboto so posadka in zaposleni Nacionalnega parka Kornati o pomorski nesreči obvestili Nacionalni center za usklajevanje iskanja in reševanja na morju v Reki (MRCC Rijeka). O dogodku so bili takoj obveščeni luška kapitanija Šibenik in pristojna luška kapitanija Murter, katerih predstavniki so hitro prispeli na kraj nesreče. Na kraj so predhodno prispeli dve ladji, potniška jahta in vlačilec, katerih posadke so poskušale gasiti z ladijskimi črpalkami. Zaradi hitrega širjenja požara je čoln potonil ob 10.38, nedaleč od mesta nesreče. Na čolnu v lasti NP Kornati je bilo pred izbruhom požara šest oseb, vsi državljane Republike Hrvaške. Del posadke je bil premeščen na reševalni čoln ILK Murter, preostale rešene pa so prevzeli zaposleni NP Kornati in jih prepeljali na Murter.

Požar NP Kornati

Po izjavah med preiskavo vzrokov nesreče je požar iz neznanega razloga izbruhnil ob 9.10. Ker posadki ni uspelo obvladati požara, so vsi skupaj s pomožnim osebjem zapustili poškodovano plovilo, obvestili pristojne službe in v varni oddaljenosti počakali na pomoč. Potopljeni čoln trenutno ne predstavlja nevarnosti za pomorski promet in na mestu nesreče ni bilo zaznati onesnaženja morja.

Po zaključenih akcijah bo šibeniška pristaniška uprava izdala navodila Nacionalnemu parku Kornati, kako ravnati s potopljeno razbitino.

Požar NP Kornati

Vir: MMPI