Na odprtem evropskem prvenstvu finnov je bila danes na sporedu regata za odličja, a je ta zaradi berzvetrja odpadla in včerajšnji rezultati so obveljali kot končni. Vasilij Žbogar (JK Burja), ki je od drugega regatnega dne dalje vodil skozi vse prvenstvo, je tudi včeraj zaključil kot vodilni v skupnem seštevku (24 točk), sedem točk pred drugouvrščenim, Britancem Edwardom Wrightom (31 točk). Na tretjem mestu v absolutni razvrstitvi je Novozelandec Andrew Murdoch (48 točk), četrti absolutno pa je spet Evropejec, Nizozemec Pieter-Jan Postma s 50 točkami.

Grk Ioannis Mitakis, ki je branil lansko zlato, je zaključil na skupnem 29. mestu, Hrvat Ivan Kljakovič Gašpić, ki je bil lani bronast, pa bi po včerejšnjem BFD danes z dobrim jadranjem sicer imel možnosti za bron, a je zaključil na skupnem šestem mestu.

Na Baltskem morju se je med 19.-27.7. zbralo rekordno število jadralcev, kar 116 iz 29 držav, od tega 23 jadralcev iz neevropskih držav. Poleg Vasilija Žbogarja so na njem nastopili številni drugi olimpijci, med njimi dobitnik bronaste medalje iz Londona, Francoz Jonathan Lorbert, četrtouvrščeni Nizozemec Pieter-Jan Postma ter Španec Rafael Trujillo, ki je bil v Londonu osmi, v Atenah pa srebrn. Naslov evropskega prvaka je branil Grk Ioannis Mitakis, naš Vasilij pa lansko srebro, ki ga je prislužil v italijanskem Scarlinu. Za čimboljše uvrstitve so se potegovali še številni drugi evropski in svetovni prvaki iz preteklih let, med njimi tudi Hrvat Ivan Kljakovič Gašpić, bronast na lanskem EP.

Vasilij je pred začetkom prvenstva povedal: »Na letošnjem evropskem prvenstvu si želim čim bolje nastopiti, saj prvenstvo predstavlja enega od vrhuncev letošnje sezone in hkrati pomemben korak na poti do mojega naslednjega velikega cilja v Riu. Temu cilju sem popolnoma predan in zavzeto treniram. Čaka me še dosti dela, ampak prepričan sem, da sem na pravi poti.«