Po pripovedovanju članov posadke, se je »Fortunal« 10. aprila 1983 vračal s celonočnega ribarjenja SZ od otoka Vis. Ribiška mreža na krmi je bila zložena, utrujena posadka pa je po naporni noči  ribolova (»kočarenja«) in sortiranja rib zadremala.

Za krmilom je ostal buden samo krmar, kateri bi moral paziti, da ga začrtani kurz vodi v viško luko, saj je avtomatski pilot samodejno odšteval svoje milje. Udobno zleknjen na stolu zraven krmila je tudi on počasi padal v sen in na koncu tudi trdno zaspal. Ladja je tako plula brez nadzora, vodena z avtopilotom in se po paralelnem kurzu z obalo, vse bolj približevala kamniti severni obali otoka Visa. Točno ob 10. uri zjutraj je krmarja iz udobnega dremanja prebudil en, takoj za tem pa drug, mnogo močnejši udarec. »Fortunal« je z vso hitrostjo s premcem udaril v rt zaliva Tvrdo Zalučje, kakšne pol milje oddaljeno od zaliva Oključna. Ladja se je zelo hitro polnila z vodo zaradi velike luknje na podvodnem delu premca. Posadka, ki je prihitela na palubo, je bila nemočna. Ničesar več ni bilo možno narediti. Ladjo so obdajale strme stene otoka, brez kakršnegakoli  plitkega dela, kamor bi lahko nasedli ladjo. »Fortunal« je hitro tonil in dokaj hitro so se znašli v morju. Sreča v nesreči je bila ta, da je bila obala oddaljena vsega 10 metrov in se je lahko vsa posadka srečno rešila.

Zgornja paluba ladje se nahaja na globini 48 metrov, dno ladje pa se nahaja na globini 52 metrov. Razbitine ladje so zelo dobro ohranjene. Razbitina je zanimiva zaradi svojih relativno malih dimenzij. Orientacija je zato mogoča v vsakem trenutku.

Potapljanje na Fortunal-u:

Potop lahko opravijo samo potapljači s potapljaško kategorijo AOWD/P2 ali višje.

Razbitina se nahaja v neposredni bližini obale in je lahko dosegljiva. Tok je v glavnem šibek.

Do mesta za potop je možno le pripluti. Lokacija je sicer ob obali, vendar  do kraja kjer se je ladja potopila ne vodi nikakršna pot. Vidljivost v morju je običajno odlična. Na razbitini in ob njej se je razbohotilo različno morsko življenje. Če imamo srečo, bomo opazili tudi primerke velikih rib.

Organizacija:

V organizaciji tedenskih potapljaških potapljanj, ki jih organizira potapljaško društvo FEEL DEEP, se izvajajo potapljanja na razbitini Fortunal v povezavi z razbitinami Teti, Vassilios, Brioni in drugimi razbitinami okrog otoka Vis.

Avtor: Thomas Robič