Letošnje vreme močno nagaja jadralcem regate Clipper. Po srečnem pristanku v kitajskem  Qingdau, so bili prisiljeni start 10 etape prestaviti.

Prečkanje Pacifika, ki naj bi se pričelo v Qingdau so morali prestaviti zaradi goste megle, ki je onemogočila varen pričetek. Včeraj se je megla nekoliko razredčila in dvignila. Jadrnice so tako ob 8:50 po lokalnem času razprle jadra in se odpravile na 5.600 nmi dolgo plovbo preko Pacifika do San Francisca v ZDA.

Tokrat so organizirali tako imenovani Le Mans pričetek regate. Vse jadrnice so bile zbrane pred startom. Jadra so bila spuščena, motorji ugasnjeni. Po 10 minutnem odštevanju, so morale vse ekipe dvigniti enaka jadra in pričeti s plovbo. Ker je pihal le šibak veter, so morali vsi dvigniti celotno glavno jadro in Yankee 1. Prvih 10 minut so morali vsi pluti v isti smeri z enakimi jadri, nato pa so jih lahko zamenjali po svoji presoji in izbrali svoj kurz.

Flota je iz Qingdaa odplula proti jugu Južne Koreje, nato pa proti svetilniku Sata Misaki na jugu Japonske. Najhitreje so pričele ekipe Derry~Londonderry~Doire, Old Pulteney in Invest Africa and Jamaica Get All Right. Ker so razlike majhne in vetrovni pogoji enaki se ekipe stalno menjajo na pozicijah. Ko bodo pripluli do japonske obale in Črnega toka (močan severni tok, ki je temnejše modre barve kot ostalo območje) bodo zapluli tudi v močnejše vetrove, ki bodo floto pospešili preko severnega Pacifika.

Na etapi bodo tekmovali tudi v Ocean sprintu in prepluti bodo morali kontrolne točke, kjer se bodo borili za bonus točke. Na etapi bodo lahko dvakrat izkoristili tudi Stelat mode (posamezna jadrnica lahko skrije svojo pozicijo, da ostale ekipe ne vedo, kje se trenutno nahajajo in ne morejo spremljati njihovih taktičnih odločitev). Posamezno obdobje nevidnosti jadrnice traja 24 ur.

Zadnja jadrnica PSP Logistics je iz Qingdaa izplula šele danes in se s pomočjo motorja približujejo startni poziciji. Njihova končna uvrstitev na regati se bo upoštevala glede na porabljen čas za plovbo. Njihov kasnejši start je razlog poznega prihoda na Kitajsko zaradi težav na 9. etapi.