Danes se je v Portorožu v organizaciji JK Pirat končala tridnevna tradicionalna, letos že 23. Velikonočna regata za razred optimist. Gre za najpomembnejšo regato za optimiste v tem delu Evrope ter za najštevilčnejšo regato v Sloveniji, na kateri je tokrat zajadralo kar 455 mladih jadralcev iz Slovenije in tujine. Najboljši slovenski jadralec, Janez Zabukovec iz JK Jadro Koper, se je uvrstil na odlično drugo mesto. Na podelitvi so navzoče pozdravili tudi podpredsednica Mednarodne zveze razreda optimist Carla Stanley, predsednik Jadralne zveze Slovenije Aljoša Tomaž in župan piranske občine dr. Peter Bossman.

V 23-ih letih se je portoroška Velikonočna regata uveljavila kot najpomembnejša regata za razred optimist v tem delu Evrope in kot ena od treh najpomembnejših v Evropi, že vrsto let pa slovi tudi kot najštevilčnejša regata v Sloveniji. Vsako leto se je udeleži veliko število mladih tekmovalcev v starosti od 7 do 15 let. Letos jih je iz enajstih držav prišlo kar 455, največ od njih iz Nemčije in Avstrije, saj za ti dve državi Velikonočna regata predstavlja izbirno regato za izbor reprezentance. Jadralci so prišli tudi iz sosednjih Italije, Hrvaške in Madžarske, pa iz Slovaške, Poljske, Češke, Švice, Malte in seveda Slovenije. Ker šteje tudi kot izbirna regata za slovensko reprezentanco, je bilo tudi tokrat dogajanje na morju zelo zanimivo.

Regata se je v lepem, sončnem vremenu začela v petek, ko so mladi jadralci v treh skupinah po približno 150 jadralcev odjadrali štiri regate. Po nekaj čakanja zaradi zelo spremenljivega vetra, tako po moči kot po smeri, se je ta popoldne stabiliziral in okrepil na okoli 18 vozlov ter mladim jadralcem ponudil odlične jadralne pogoje. V soboto je bilo deževno in hladneje, pa tudi vetra je bilo manj, zato so odjadrali le en plov. Regata je bila sicer veljavna že po prvih treh petkovih odpeljanih plovih, a vseeno si je regatni odbor želel izpeljati čim več zastavljenega programa, torej tudi še vsaj kakšno regato danes, na zadnji regatni dan. Žal pa je bila burja v Piranskem zalivu za mlade jadralce premočna, zato se je vodja regatnega odbora Miroslav Čarman odločil, da današnje jadranje iz varnostnih razlogov odpove. »Zadovoljen sem, da smo izpeljali pet plovov in da smo imeli dobre razmere za jadranje. Danes je bil premočan veter za prisotno sestavo, imeli smo namreč 250 zelo mladih jadralcev, zato smo predvsem gledali na njihovo varnost. Vesel sem, da smo končali uspešno in brez zapletov.«

Po odličnem jadranju je slavil mladi, komaj desetletni Maltežan Richard Schultheis, na drugo mesto absolutno se je z zgolj točko zaostanka uvrstil najvišje uvrščeni slovenski jadralec, Janez Zabukovec iz JK Jadro Koper in na tretje Italijan Federico Andrei. Že na četrtem mestu absolutno je bila prva deklica, prav tako jadralka malteške zastave Victoria Schultheis, na peto mesto pa se je uvrstil še en slovenski jadralec, Klemen Semelbauer (JK Portorož). Odličen nastop slovenskih jadralcev so z uvrstitvami v prvo dvajseterico dopolnili Rok Verderber (12. mesto, JK Portorož), Daniel Cante (14. mesto, JK Izola) in Peter Milivojevič (16. mesto, JK Jadro Koper). Najboljša slovenska deklica je bila Lana Semelbauer (JK Portorož) na skupnem 29. mestu.

 

Jadralni klub Pirat je mladim jadralcem za popestritev regatnih dni tudi letos po vrnitvi na obalo pripravil spremljajoče dejavnosti – v petek in soboto sta jih pričakali zgodnji večerji, zabava z risanjem in ustvarjanjem v šotoru, pa tudi vsako leto najtežje pričakovano sobotno nagradno žrebanje zanimivih in uporabnih nagrad. Glavna nagrada, jadrnica optimist proizvajalca Devoti, je srečnega dobitnika, italijanskega jadralca Alessandra Veninija, dobila na žrebu ob slavnostni razglasitvi rezultatov. Poleg optimista je mlade jadralce pričakala še cela vrsta drugih dragocenih nagrad, novo jadro One Sails, različna jadralska oprema in podobno.

Člani JK Pirat so počaščeni, da jih je letos prvič obiskala Carla Stanley, podpredsednica IODE (International Optimist Dinghy Association), mednarodne zveze razreda optimist. Gospa Stanley je sodelovala tudi na podelitvi priznanj in ob koncu povedala: »Vse je bilo fantastično, otroci so uživali. Regate se je udeležil širok segment jadralcev, za nekatere od njih je portoroška regata predstavljala izbirno regato za uvrstitev v reprezentanco za evropsko in svetovno prvenstvo, za druge je bilo tokrat prvič, da so jadrali na tako velikem dogodku in proti jadralcem iz toliko različnih držav. Žal danes niso jadrali, ampak tudi to je del procesa, da se naučijo, da včasih pogoji pač ne omogočajo jadranja.«

Carla Stanley je spregovorila tudi na razglasitvi rezultatov, prav tako kot predsednik Jadralne zveze Slovenije Aljoša Tomaž in župan piranske občine dr. Peter Bossman. Oba sta lepo pozdravila vse navzoče – jadralce, njihove starše in trenerje, ter izrazila veliko veselje nad tako številčno udeležbo in dobro izpeljano regato.

Zadovoljna je tudi Vera Maraspin Čarman, vodja organizacijskega odbora: »Danes smo zaključili našo tradicionalno 23. Velikonočno regato. Izjemno smo zadovoljni s potekom regate in z rezultati. Splošen vtis je, da so bili tudi udeleženci zelo zadovoljni, saj so nam ob odhodu čestitali in se že priporočali za obisk prihodnje leto.«

Velikonočna regata je velik zalogaj za portoroški jadralni klub, zato jim pomoč vsako leto ponudijo tudi sponzorji. Glavni sponzor letošnje Velikonočne regate je Zhik, ostali sponzorji pa Občina Piran, Hoteli Bernardin, Krajevna skupnost Portorož, Turistično združenje Portorož, Sailing Point, One Sails Slovenia, Fonda, Interexpo, Devoti sailing, Rooster, Bulb, Sandiline, Vigrad, Skiper, OMV in Bigg-r. Člani JK Pirat se vsem sponzorjem in podpornikom za njihovo pomoč pri organizaciji regate iskreno zahvaljujejo.

Velikonočna regata pa ni le pomemben športni dogodek, temveč v prazničnih velikonočnih dneh predstavlja tudi prijetno turistično popestritev dogajanja v Portorožu, turističnim delavcem, ki skoraj 500 mladim, njihovim staršem in trenerjem nudijo namestitev in gostinske usluge, pa tudi lep začetek nove sezone.

V celotno organizacijo tako številčne regate, katere priprava se začne že nekaj mesecev prej, je vključenih okrog 50 prizadevnih članov JK Pirat. V treh dneh regate poskrbijo za nemoten potek dogajanja v zadovoljstvo jadralcev in njihovih staršev, trenerjev ter ostalih spremljevalcev.

Foto: Jakica Jesih, JK Pirat