Simon Sivitz Košuta in Jaš Farneti sta jadralca slovenskega Jadralnega kluba Čupa iz Sesljana (Italija), ki od leta 2007 jadrata na olimpijskem dvojcu 470. Sta člana italijanske olimpijske ekipe in zastopata slovensko narodno manjšino iz Italije na najprestižnejših svetovnih jadralnih prizoriščih.

Simon se je rodil 7. maja 1991, Jaš pa 18. februarja 1991. Oba sta doma iz Trsta. Njuna pot se je srečala že zelo zgodaj, saj sta oba opravila tečaj jadranja pri Čupi poleti leta 2001. V septembru leta 2005 sta prestopila v razred 420, Simon kot krmar in Jaš kot flokist. Leta 2007, po osvojenem bronu na absolutnem evropskem prvenstvu v Istanbulu v Turčiji, sta se skupaj odločila, da bosta prestopila v olimpijski razred 470. Njun vzornik in dolgoletni trener že v razredu 420 je bil Koprčan Matjaž Antonaz, ki ju je z življenjskega, psihološkega in tehničnega vidika oblikoval v vrhunska jadralca in ju popeljal do svetovnega  in evropskega mladinskega naslova v razredu 470 leta 2012.

Odkar sta prestopila v olimpijski razred 470 sta se popolnoma predala jadranju. Jadranje je njuna strast in pomemben del njunega življenja. Imata eno samo veliko željo: olimpijske igre. Njun cilj je uvrstiti Italijo na naslednje olimpijske igre na svetovnem prvenstvu, ki bo oktobra v Izraelu in jo zastopati čim bolj uspešno na olimpijadi v Riu de Janeiru leta 2016.

Pot do Ria je dolga in zahtevna, tako tehnično kot finančno. Ena sezona v olimpijskem razredu 470 stane približno 70.000€, z lastnimi močmi si to ne moreta privoščiti. Pri tem jima po svojih najboljših močeh pomagajo nekateri sponzorji, Združenje slovenskih športnih društev v Italiji in domači klub Čupa, kar pa ne zadostuje za izpeljavo začrtanega programa za letošnjo sezono.

Zato sta se odločila, da bosta finančna sredstva zbirala tudi preko spletne strani Rete del dono, kjer lahko vsakdo daruje izbrano vsoto denarja. Ves izkupiček si ne bosta dala v žep, saj bosta del namenila v dobrodelne namene združenjema AGMEN (Združenje staršev krvnih in neoplastičnih bolnikov iz Furlanije Julijske Krajine) in ASROO (Znanstveno združenje retinoblastoma in očesne onkologije), s katerima sodelujeta že dve leti. Z njima bi rada simbolično popeljala v Rio de Janeiro obe združenji in vse otroke obolele za rakom.

Darujete lahko na sledeči povezavi: http://www.retedeldono.it/progetti/campagna-olimpica-rio-2016-ja%C5%A1-e-simon#.

Več o posadki 470 Simon Sivitz Košuta-Jaš Farneti, o njunem projektu, njunih rezultatih dobite na njuni spletni strani www.jas-simon.eu. Sledite jima lahko na Facebook strani Simon & Jas Sailing team (https://www.facebook.com/simonjassailinteam).