Esimit Europa 2 je ciljno črto regate Giraglia Rolex Cup v Genovi prečkala ob 17:27:58  kot prva v floti in le z okrog 6 navtičnih milj prednosti pred najbližjo konkurentko, še eno 30 metrsko jadrnico udeleženo na tej regati, Magic Carpet.

Regate, dolge 243 navtičnih milj iz Saint-Tropeza do Genove okrog znamenitega skalnatega otočka Giraglija v bližini najsevernejše točke Korzike, se je udeležila rekordna flota 240-ih jadrnic iz 20 držav. Tokrat lahki vetrovi niso dopuščali možnosti za izboljšanje rekorda, ki ga je Esimit Europa 2 postavila v letu 2012, po le 14 urah, 56 minutah in 16 sekundah jadranja v takrat zelo drugačnih vetrovnih razmerah.

Po 29 urah, 11 minutah in 58 sekundah jadranja v pogojih le zmernega in šibkega vetra, je Esimit Europa 2 prva sklenila 243 navtičnih milj dolgo znamenito sredozemsko regato ter si tako prislužila že 5. zmago v realnem času na regati Giraglia Rolex Cup ter hkrati 38. zaporedno zmago od krsta v letu 2010.

Ustanovitelj projekta Esimit Europa Igor Simčič je ob tem povedal: "Zelo sem ponosen na našo jadrnico in na našo posadko, saj smo regato Giraglia Rolex Cup osvojili že petič, ta zmaga pa je še en dokaz, da so bile vse odločitve in taktike naše posadke pravilne. Še toliko bolj pa me veseli, da smo takšno zmago dosegli v letu, ki ga zaznamuje 20. obletnica našega projekta, ki jo bomo praznovali 29. avgusta v Monte Carlu v prostorih našega jadralnega kluba, Yacht Club de Monaco."

To je bila že 63. izvedba regate Giraglia Rolex Cup, ki jo organizirajo jadralni klubi Yacht Club Italiano, Yacht Club de France, Yacht Club Sanremo in Société Nautique de Saint-Tropez, od leta 1998 pa je organizirana v partnerstvu z Rolexom.

O projektu:

Projekt Esimit Europa predstavlja pomemben simbol enotnosti in sodelovanja že 20 let, saj uspešno združuje šport z diplomacijo, družbeno odgovornostjo, kulturo in gospodarstvom. Predstavlja ga jadrnica Esimit Europa 2, ena izmed najhitrejših in tehnološko najbolj naprednih jadrnic na svetu, katere glavni sponzor je Gazprom in uradni partner BMW, ter njena posadka sestavljena iz 18 najboljših jadralcev iz 11 različnih držav. Projekt Esimit Europa je pod pokroviteljstvom predsednika Evropske komisije in ima uradno podporo predsednika Evropskega parlamenta, kar jadrnici omogoča da pluje pod evropsko zastavo. Letos, ko projekt praznuje 20-obletnico, pa je sporočilo o prijateljstvu in sodelovanju ponesel prek evropskih meja ter s priznanjem s strani generalnega sekretarja Združenih narodov, njegove ekselence Ban Ki-moona, prejel priznanje svetovnih razsežnosti.

Fotografije: Rolex - Carlo Borlengi