5.7. 2015 sta startno linijo prečkali še zadnji dve plovili na letošnji regati Transatlantic Race 2015.

Transatlantska regata se je pričela 28.6. v Newportu v ZDA. 36 plovil je razdeljeno v različne razrede, ki so pričeli regato z zamikom. Najprej so se na plovbo podale najpočasnejše jadrnice, zadnja pa sta v boj za odličja odplula še najhitrejša trimarana, 63 čevljev dolg Paradox in 70 čevljev dolg Phaedo3 razreda MOD70. Slednji je tudi največji favorit, da bo ciljno črto v Lizardu v Veliki Britaniji prečkal kot prvi.

Najhitrejše jadrnice Comanche, Rambler 88, Phaedo 3 in Paradox so zaplule v Atlantik nekaj dni za ostalo floto. Preko noči so vse štiri ekipe plule zelo dobro in zmanjšale zaostanek. Hitri trimaran Phaedo 3 je preplul 307 nmi v pičlih 18 urah. Jim in Kristy Clark sta na svoji maxi jadrnici Comanche približno enako hitra, medtem ko nekoliko manjša jadrnica Rembler 88 zaostaja 20 nmi. Na zadnjem mestu trenutno pluje trimaran Paradox, ki zaostaja 80 nmi. Trenutno plujejo v 13-15 vozlih zahodnega vetra.

Miles Seddon, navigator na Phaebo 3 je povedal: »Pihajo močnejši vetrovi, kot so bili napovedani. Izplutje iz Newporta v Atlantik je bilo zelo zabavno. Odlično je, ko se podaš na odprto morje in tekmuješ.« V jutranjih urah so pluli s povprečno hitrostjo 18-20 vozlov v le 11-12 vozlih vetra. Plujejo proti severu, saj se jim z juga bliža območje visokega zračnega pritiska. Najhitrejše do cilja loči še 2400 nmi, medtem ko trenutno vodečo jadrnico Mariette of 1951 do cilja loči le še 950 nmi. Tri plovila so regato žal zapustila.

Jadralce v angleškem Lizardu pričakujejo 18.7.