Prejšnji teden smo že pisali o izginotju ladje El Faro, ki jo je zajel orkan Joaqine. Kljub obsežnemu iskanju niso našli ne ladje ne preživelih.

Nekoliko več sreče so imeli mornarji na tovorni ladji, ki jo je orkan zajel približno 50 nmi severozahodno od obale Haitija.

Dvanajst članov posadke je bilo na ladji Minouche, ki pluje pod bolivijsko zastavo. Ko se 212m dolga ladja nagnila za 30 stopinj, so preko satelitskega sistema Inmarsat oddali klic v sili in ladjo zapustili v reševalnem splavu.

Obalna straža Združenih držav Amerike je na zadnjo znano pozicijo ladje poslala reševalno ladjo in helikopter. Na klic v sili se je odzvala tudi privatna ladja, ki se je v času nesreče nahajala v bližini. Do brodolomcev je priplula prva že ob 22.30 uri. Opazili so jih v reševalnem splavu. Le nekaj minut za tem je na kraj nesreče priletel tudi reševalni helikopter obalne straže in vseh 12 brodolomcev dvignil na krov helikopterja. Po navedbah pilota letala C-130, ki je letel skozi orkan, je v času reševanja pihal veter s hitrostjo 100 vozlov, valovi pa so dosegali višino do 13m.

Nepoškodovano posadko so odpeljali na otok Great Inagua na Bahamih.

Vir: US Coast guard (youtube.com)