V ponedeljek so opravili prve teste futuristične ladje USS Zumwalt DDG 1000.

V Atlantski ocean je prvič zaplula nova ladja USS Zumwalt. Futuristična vojaška ladja je namenjena za opravljanje različnih vojaških operacij. Izdelana je z uporabo stealth tehnologije, zaradi katere jo je težko ali celo nemogoče zaznati na radarju, sonarju, infrardečih kamerah in tudi s prostim očesom. Ime je dobila po admiralu Elmu Russell Zumwaltu, ki je  kot eden najmlajših ameriških pomorskih oficirjev, vodil navtične operacije v obdobju vojne v Vietnamu.

V ponedeljek je ameriška mornarica opravila prve teste ladje. Kapitan ladje je James A. Kirk. Vsaka podobnost z kapitanom James T. Kirk-om iz znanstveno fantastične serije Star Trek je zgolj slučajna. Ladjo so testirali v različnih pogojih in poizkušali ugotoviti če je pripravljena, da se pridruži floti Ameriške vojne mornarice kot bojna ladja.

Zumwalt je največji rušilec, ki je bil zgrajen do sedaj. Ima nenavadno obliko, ki zmanjšuje vidnost na radarju in je primerljiva z majhnim čolnom. Je tudi zelo tiha. Proizvaja hrup, ki je enak kot pri podmornicah razreda Los Angeles. Radarji in senzorji ladje so skriti pod krov. Ladja ima vgrajenih kar največ sodobnih avtomatskih sistemov. Na njej bo posadka le 140 mornarjev, kar je polovica manj kot na primerljivih rušilcih razreda Arleigh Burke. USS Zumwalt je prva površinska ladja Ameriške mornarice, ki jo poganjajo električni motorji. Vgrajene ima tako močne sisteme za proizvodnjo električne energije, da lahko poganja motorje, v prihodnosti pa bo lahko napajala tudi nova orožja, kot so elektromagnetni topovi in laserji. Kolikšno moč proizvedejo generatorji ni natančno znano, proizvajalec pa pravi, da je je dovolj za potrebe manjšega mesta.

V planu je bilo izdelati kar 32 ladij. Zaradi visoke cene pa je Ameriška mornarica zaenkrat naročila le tri.

Gradnja ladje: 

Prva plovba:

Vir: U.S. Navy, General Dynamics Bath Iron Works, wikipedia.com