Zadnjih 70. let je regata Sydney - Hobart postala ikona avstralskega športa, ki jo lahko primerjamo z teniškim turnirjem Australia Open ali pa Melburnsko konjsko dirko.

Danes, 26.12.2015 so se jadralci zopet podali na epsko plovbo iz avstralskega mesta Sydney do pristanišča Hobart na Tasmaniji. Tudi letošnji začetek regate je zaznamoval spektakularen štart. Ob 13.00 ur po lokalnem času je flota iz Sydneya zaplula v Tasmansko morje. Pluli bodo proti jugu, do jugovzhodnega dela Avstralije, nato pa prečkali ožino Bass do Tasmanije. Plovbo bodo nadaljevali ob vzhodni tasmanski obali mimo otoka Maria in rta Pillar, kjer se bodo obrnili desno proti zahodu in zapluli skozi zaliv Storm v reko Derwent, kjer je zgodovinsko pristanišče Hobart.

Letošnje regate se je udeležilo 109 jadrnic, ki so razdeljene v šest skupin. Med njimi so tudi impozantne maksi jadrnice Comanche z zakonskim parom Jimom in Kristy Clark za krmilom,  Wild Oats XI, Ragamuffin 100,  Rambler in Maserati. Regate se je udeležila tudi celotna flota regate Clipper Round the World race, ki tekmuje v razredu Clipper 70.

Po sedmih urah plovbe je v vodstvu jadrnica Comanche, ki si je že prijadrala 8 nmi prednosti in trenutno pluje s hitrostjo 20,4 vozla. Njihova povprečna hitrost plovbe od štarta znaša 17,6 vozla. Na drugem mestu pluje Wild Oats XI, sledi ji Ragamuffin 100 z le 0,4 nmi zaostanka.