V torek se je v Medembliku na Nizozemskem s prvimi plovi začela regata evropskega pokala, Delta Lloyd regata, ki bo potekala do 28. maja. Edini slovenski predstavnik je Mariborčan Žan Luka Zelko v razredu laser, ki je v konkurenci 54 jadralcev iz 22 držav dobro začel. V vetrovnih pogojih je v prvem plovu v cilj prijadral na osmem mestu, v drugem plovu pa je zabeležil še šesto mesto in je po dveh odjadranih plovih na skupnem petem mestu. Regato je najbolje začel Nizozemec Duko Bos, na drugem mestu po prvem dnevu je Korejec Jeemin Ha, na tretjem mestu pa še en Nizozemec Rutger van Schaardenburg.

V današnjem nadaljevanju Delta Lloyd regate evropskega pokala so jadralci v vetru, ki je pihal s hitrostjo od 7 do 12 vozlov, odjadrali še dva plova. Žan Luka Zelko je po treh dneh in šestih odjadranih plovih na skupnem 24. mestu. V vodstvu je Nizozemec Rutger van Schaardenburg, na drugem mestu je Korejec Jeemin Ha, na tretjem mestu jadralec iz Guatemale Juan Maegli.

V soboto se je z zadnjimi plovi regata končala. Po deset najboljših jadralcev v posameznem razredu se je pomerilo še v regati za medalje, preostali jadralci pa v finalnem plovu. Slovenski jadralec Žan Luka Zelko je regato v konkurenci 53 jadralcev v razredu laser končal na 31. mestu. Zmage se je veselil Nizozemec Rutger van Schaardenburg, drugo mesto je osvojil Korejec Jeemin Ha, tretje mesto pa Avstralec Luke Elliott.

Vir: JZS.si, foto: Sander van der Borch / Delta Lloyd Regatta