Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta v petek s trenerjem Tomažem Čopijem in njuno ekipo v vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani razgrnili načrte, ki jih v naslednjih treh leti vodijo h končnemu cilju, olimpijskim igram leta 2020 v Tokiu.

Olimpijki Tina Mrak in Veronika Macarol sta najpomembnejšo preizkušnjo v njuni skupni jadralski karieri, olimpijske igre v Riu z nekaj grenkega priokusa končali na šestem mestu in dokazali, da sodita v vrh olimpijskega jadranja. Z zmago v regati za medalje sta uspešno zaključili svoj nastop v Riu. Po nekajmesečnem premoru se vračata na regatna polja in nadaljujeta svojo športno pot. S svojo ekipo so razgrnili načrte, ki jih v naslednjih treh letih vodijo h končnemu cilju olimpijskim igram v Tokiu. Ekipi se je sredi junija lani pridružil Peter Kunc, ki skrbi za psihološko pripravo. Za dobro fizično pripravljenost deklet sta zadolžena kondicijska trenerja Andrej Kocjan in Iztok Butinar, za boljšo regeneracijo po napornih treningih in regatah in preventivo pred poškodbami pa fizioterapevtka Mirjam Ivančič.

Slovenski jadralki sta zimske mesece posvetili fizičnim pripravam, prvi treningi na morju so predvideni v februarju. Že konec marca bosta odpotovali na Majorko, kjer se bosta pomerili na regati za pokal Princese Sofije, konec aprila pa sledi regata svetovnega pokala v jadranju v francoskem Hyeresu. Njuna sezona se bo nadaljevala z evropskim prvenstvom razreda 470, ki bo letos maja potekalo v Monaku. Vrhunec letošnje sezone načrtujeta na svetovnem prvenstvu razreda 470, ki bo med 7. in 15. julijem potekalo v Solunu v Grčiji. Glavni cilj je poseči po medalji, s katero bosta dopolnili serijo uspehov z evropskih prvenstev. Konec oktobra pa ju čaka še regata na Japonskem, kjer bosta prvič zajadrali na prizorišču olimpijskih iger v Tokiu leta 2020.

Tekst: Polona Marinček; Foto: Veronika Žitko