Novozelandski center za koordinacijo reševanja na morju je s pomočjo nemške križarke Albatros organiziral reševanje ribičev, ki so nemočni ostali na plovilu približno 400 km od otoka Tonga v Pacifiku.

Ribiči so na svojem 11,5 metra dolgem plovilu ostali brez pogona. Ko so sprožili klic v sili, so bili 400 km jugozahodno od otoka Tonga. Ker so bili nemočni na morju že tretji dan, so aktivirali reševalno signalno bojo. Signal so prestregli v Novozelandskem centru za koordinacijo reševanja. Na javljeno lokacijo so nemudoma poslali letalo, ki je v bližino čolna odvrglo opremo za reševanje in radio s katerim so ribiči lahko vzpostavili povezavo s centrom za reševanje. Ob 5:00 uri zjutraj je bila najbliže ribičem

nemška križarka Albatros. Spremenilo so smer plovbe in odpluti približno 300 km od začrtane poti. Ribiče so našli ob 14.30 uri po lokalnem času. Bili so izmučeni in brez pitne vode. V njihov čoln je že vdirala voda in brez črpalk se plovilo nebi obdržalo na površini naslednjih 24 ur. Bili so v življenjski nevarnosti.

Osebje križarke je ribičem pomagalo, da so se vkrcali na njihovo plovilo, nato pa so jih prekrcali na drugo plovilo, ki je odpeljalo v Auckland.

Na ribiški ladji niso imeli potrebne varnostne opreme. Ker niso imeli radijske postaje, je bila EPIRB boja edini način, da so sporočili, da so v nevarnosti. K sreči so jih pravočasno rešili. Gosti na križarki so zgubili dan počitnic, tako ribiči, kakor tudi reševalci iz Nove Zelandije, pa so jih hvaležni za pomoč.