Jezero Mir na Dugem otoku je ena izmed zanimivosti, ki si jo moramo nedvomno ogledati med obiskom naravnega parka Telaščica.

Jezero Mir leži na južnem delu Dugega otoka v naravnem parku Telaščica. Do njega lahko priplujemo s plovilom in se zasidramo v zalivu Mir, pristanemo na pontonskem pomolu, ali pa priplujemo s turistično ladjo. Do jezera, ki je od zaliva Mir oddaljeno slabih 300 m, vodi pešpot.

Jezero je dolgo 900 m in široko slabih 300. Največja globina je zgolj 6 m. Nastalo je v zadnji ledeni dobi, ko se je morska gladina dvignila za 120 m. Kraška depresija se je napolnila z morsko vodo, ki so jo zadržale okoliške stene. Nad morsko gladino je ločeno od morja, pod morsko gladino pa je z njim povezano preko manjših kanalov. V času plime je na gladini možno videti, kje v jezero prodira morska voda. Gladina jezera se ne spreminja bistveno. Kanali, skozi katere priteka morska voda, so majhni in v času plime skoznje ne priteče takšna količina morja, da bi se gladina dvignila enako kot morska. Tudi v času oseke morje odteka počasi, zato ne doseže tako nizkega nivoja gladine kot morje. Slanost jezera je nekoliko večja od okoliškega morja.

Temperature vode jezera so zaradi manjše količine vode drugačne od morja. Poleti se lahko segreje do 33 stopinj in je toplejše kot morje, pozimi pa se lahko ohladi tudi na vsega 5 stopinj Celzija, kar je manj, kot je običajna zimska temperatura morja. Pogoji, kakršni vladajo v jezeru, niso ravno prijazni do flore in favne. Zato sta obe skromni. Poleg planktona v jezeru živijo redki glavonožci, nekaj cipljev, brancinov ter nekaj vrst školjk in polžev, deseteronogi raki in posebna vrsta jegulje, ki lahko zraste vse do teže 3 kg.

Natančna lokacija jezera: Jezero Mir

VIDEO