Bok, Susak, Sidrišče

Sidrišče Bok na vzhodni strani je izjemno priljubljeno sidrišče na severnem Jadranu in je odlična izhodiščna točka za obisk in ogled otoka Susak.

Susak je edini hrvaški otok, ki je sestavljen večinoma iz mivke. Že tradicionalno privlači navtične turiste, ki plujejo iz Istre proti otokom Lošinj, Silba ali Premuda. Otok ima malo možnosti za pristanek ali privez plovila. V majhni luki Susak je na voljo 15 privezov. Notranjost, ki je zelo plitva ne omogoča priveza jadrnicam (ob oseki je globina na izhodu iz luke le 1,5 m). Pred leti so zgradili nov pomol, kjer je možno pristati tudi z jadrnico. Priveznih mest je malo. Zato večina jadralcev sidra v priljubljenem zalivu Bok na vzhodni strani otoka. Zadnja leta je bilo v zalivu postavljeno koncesijsko sidrišče s 30 plovkami. Za sidrišče je bila podeljena koncesija. Sidranje na razdalji 150 m od sidrišča je bilo prepovedano.

Letos brezplačno sidranje

Za letošnje leto ni podeljena. Zato je potrebno sidrati na lastnem sidru. Sidranje je dovoljeno v celotnem zalivu. Ker koncesija ni podeljena vam sidranja nihče ne sme zaračunati. V primeru težav na sidrišču se lahko obrnete direktno na: Upravni odjel za pomorsko dobro, promet i veze, Slogin kula 2, 51000 Rijeka ali na elektronski naslov pomorstvo(at)pgz.hr.

Ostala sidrišča s koncesijo na področju Primorsko Goranske županije v letu 2021 so ista kot lani. Seznam si lahko ogledate na tej povezavi: Sidrišča s koncesijo v 2020.