Maruša in Uroš Kraševec, Guinnessov rekord

Slovenska jadralca Maruša in Uroš sta v nedeljo, 30. maja 2021 izplula iz Portoroža, da postavita nov Guinnessov rekord v neprekinjeni plovbi na jadrnici tipa dinghy. Odjadrala sta z jadrnico Beneteau First 14 – Seascape edition, da bi premagala obstoječi rekord, ki znaša 331 nmi.

Po plovbi preko severnega in srednjega Jadrana sta včeraj pozno popoldne plula po južni strani otoka Mljet in premagala rekordno znamko. Plovbo sta nadaljevala vse do luke Dubrovnik, kjer sta zaključila svoj podvig.

Da bi bil njun podvig priznan kot nov Guinnessov rekord, sta morala zadostiti zahtevnim kriterijem:

  • Maruša in Uroš Kraševec, Guinnessov rekordJadralca se ne smeta dotakniti kopnega ali biti v fizičnem stiku z drugimi plovili ali predmeti.
  • Jadralca imata spremstvo, ki potuje za njima na določeni razdalji in skrbi za varnost.
  • Celotna pot se mora snemati iz spremljevalnega čolna kot dokaz.
  • Če jima kdorkoli pomaga, se poskus rekorda prekine.
  • Jadralca lahko komunicirata s spremljevalno ekipo.
  • Oprema na barki in barka morata biti odobreni od komisije WGR.
  • Na barki imata jadralca GPS sledilnik (tracker), ki bo, poleg posnetka, glavni dokaz o prevoženi razdalji.
  • Na spremljevalnem čolnu sta še dve neodvisni priči, ki vodita dnevnik, evidentirata prevoženo razdaljo in pomembne dogodke.

Štirje dnevi jadranja preko Jadrana so bili zahtevna preizkušnja. Na jadrnici brez kabine, postelj in drugega udobja sta živela štiri dni in neprekinjeno jadrala. Manjši počitek sta si privoščila le na južni strani otoka Žut, kjer sta se okrepčala in nabrala moči za nadaljevanje. Zadnji del jadranja je bil izjemno naporen. Na južni strani otoka Mljet je pihal zgolj šibak veter, ki jima ni omogočal plovbe hitrejše od 3,5 vozla. Kljub temu sta zdržala in svoj podvig uspešno končala.

Njun podvig je zaključen. Zadostila sta vsem pogojem za postavitev rekorda. Sedaj moramo počakati le še ratifikacijo.

.

Utrinek z zadnjega dela plovbe