Lina Eržen, iQFoil

Danes so se v Haagu na Nizozemskem zaključila World Sailing mladinska jadralna svetovna prvenstva za več jadralnih razredov. V treh od njih so nastopili tudi slovenski jadralci – Luka Zabukovec in Lana Vidmar sta jadrala v ILCA 6, Maj Petrič in Valentin Štravs sta bila naša posadka v razredu 29er, Lina Eržen in Val Eržen pa sta nastopila v novi olimpijski disciplini iQFoil. V težkih jadralnih pogojih, šibkem vetru in močnem toku, je odlično odjadrala Lina Eržen in osvojila bron.

Lina Eržen je odlično nastopala že od samega začetka prvenstva in si prisurfala rezultat takoj pod samim vrhom lestvice. V nadaljevanju prvenstva so bile vetrovne razmere preslabe, da bi jadralkam na deski omogočili izpeljavo dodatnih regat. Tekmovalke so prvenstvo sklenile z desetimi plovi, med katerimi je Lina Eržen nanizala dve prvi, tri druga in tri tretja mesta.

Lina Eržen iz Haaga:

“To je bila ena težjih in boljših tekem, ki sem jih doživela. Pri tem so mi definitivno pomagale priprave s Sredozemskih iger. S puncami smo se borile do zadnjega dne, dala sem vse od sebe in ponosna sem na svoj rezultat, in ja, gremo naprej! Hvala!”

Igor Eržen:

“Prvo, kar mi pride na misel, je, da se je ta medalja po malem naredila že na Mediteranskih igrah v Alžiriji. Tako tam kot tukaj smo imeli zelo težke pogoje, s tem da nam je tukajšnje dodatno otežil še močan tok. Odlične predstave Line v prav vseh vožnjah in zaslužena nagrada na koncu!”

Vodja odprave in trener Sandi Dekleva je takole strnil vtise celotnega prvenstva:

“Samo prvenstvo so zaznamovali lahki vetrovi in močan tok. V težkih tekmovalnih pogojih se je najbolje znašla Lina Eržen in osvojila bronasto kolajno v iQFoil. Ostali reprezentanti so žal v danih razmerah naredili preveč taktičnih napak. Še najbližje odličnemu rezultatu in celo medalji je bil v razredu ILCA 6 Luka Zabukovec, ki pa je predzadnji dan v prvem plovu prehitro startal in si priboril diskvalifikacijo, v drugem plovu bil ponovno diskvalificiran zaradi dotika s portugalskim jadralcem in za konec dneva v zadnjem plovu potem zmagal. S tem je Luka pokazal svoje kvalitete in odlično jadranje. Ostali reprezentanti so nastopili povprečno. V izpeljanih plovih so nanizali kar nekaj napak in končali v sredini lestvice.”

V ILCA 6 je Luka Zabukovec zaključil na 20. mestu, Lana Vidmar je bila 30. med dekleti. Maj Petrič in Valentin Štravs sta v razredu 29er prijadrala 20. mesto, Val Eržen pa je v iQFoil zaključil na 18. mestu.

Vir: JZS.si