Žan Luka Zelko

V Adelaidu v Avstraliji, ki je dobrih devet ur pred slovenskim časom, se je že zaključil prvi regatni dan na moškem svetovnem prvenstvu za olimpijski ILCA 7. V konkurenci 153 jadralcev iz 53 držav se za osvojitev olimpijske norme bori tudi naš Žan Luka Zelko.

Danes so odjadrali dve regati, Žan je prvo končal na 21. in drugo na 17. mestu v skupini, kar ga uvršča na začasno skupno 53. mesto. 

Žan Luka Zelko je za STA povedal:

"Opravili smo oba predvidena polova, veter je namreč nestanovitno pihal med 10 in 18 vozli, zato je bilo zanimivo in nepredvidljivo. Na žalost sem obakrat slabo startal. V drugi regati sem se še nekako izvlekel, ko sem prišel v tak položaj na regatnem polju, da sem dobil dovolj vetra v jadra."

Kar nekaj časa se je spraševal, zakaj nima prave hitrosti. "Ugotovil sem, da imam na krmilu morsko travo. Ko sem jo odstranil je bilo vse drugače. Tako sem iz slabe do solidne uvrstitve lahko prišel v drugem plovu. V prvem pa je bil velik razmak med jadralci. Sunki vetra so iz strani napravili razliko, vodilni so ušli. Sam sem bil v drugi skupini in sem šele na koncu v jadranju v krmo pridobil mesta."

Zelko je edini Slovenec na SP.

"Moram biti bolj agresiven v nadaljevanju, ne smem si dovoliti pasivnega jadranja. Napadati moram od starta naprej, ker je potem v celotni regati vse lažje. Današnji nastop ni bil super, ni pa bil niti slab. Gremo naprej," je še povedal Zelko.

Jutri se nadaljujejo kvalifikacijski plovi, od ponedeljka dalje pa bodo na vrsti finalni. 

 

Posodobitev 27.1.2024 ob 19.00

Za jadralci na moškem svetovnem prvenstvu za olimpijski ILCA 7 v avstralskem Adelaidu je drugi regatni dan. Na žalost se naš Žan Luka Zelko še naprej sooča s tehničnimi težavami, zaradi česar je plova zaključil na skromnem 25. in (27.) mestu, skupno je po današnjem dnevu na 71. mestu.

Žan Luka Zelko: “Zjutraj ni bilo vetra, tako da smo odšli na vodo šele popoldne in odjadrali dva plova. Enostavno, barka mi ni šla. Odjadral sem dva podpovprečna plova in ko sem se vrnil na obalo, sem pregledal barko in opazil, da je krmilo povsem izven linije. To je napaka proizvajalca, na žalost tega nisem opazil prej, to je nekaj, kar se mi je zgodilo prvič v življenju. Tudi ekipa, ki nam je dala barke, je rekla, da česa takega še niso videli. Na žalost ne morejo narediti nič, do jutri naj bi mi barko popravili, upam, da bo v redu, v najslabšem primeru pa mi bodo dali drugo. Pred nami sta še dva plova kvalifikacij. Kaj naj rečem - izgleda, da nikoli nisi dovolj star, da se naučiš, da te lahko presenetijo tudi stvari, ki jih še nikoli nisi doživel, in na žalost se mi je to zgodilo ravno na svetovnem prvenstvu. A vendar, v vsem slabem je tudi nekaj dobrega - to se mi je zgodilo tukaj in ne na olimpijadi. Še vedno verjamem v svoj cilj in v svojo vizijo in verjamem, da smo na pravi poti.”

Jutri sta na sporedu še zadnja kvalifikacijska plova, v ponedeljek pa se začnejo finalni.