Seldén karbonski navijalni jambor

Švedsko podjetje Selden je predstavilo prvi svoj navijalni jambor, ki je izdelan iz karbonskih vlaken.

Selden se je odločil spremeniti koncept križarjenja in ga združiti z opremo izjemnih zmogljivosti. Svoje več kot 30-letne izkušnje v izdelavi visokokakovostnih jamborov so nadgradili in jadralskim navdušencem ponudili prvi visokozmogljiv jambor iz karbonskih vlaken, ki omogoča enostavno nameščanje in pospravljanje glavnega jadra, kot smo ga navajeni pri dosedanjih aluminijastih navijalnih jamborih.

Nove jambore so razvili v sodelovanju z ladjedelnico Hallberg-Rassy, ki ima enake poglede glede jadranja v prihodnosti. Jadralcem želijo ponuditi visokokakovostna plovila z vrhunsko opremo, ki pa omogoča enostavno uporabo jader in njihovo nastavljanje tudi na večjih jadrnicah, ki plujejo z maloštevilno posadko.

Seldén karbonski navijalni jambor

Novi karbonski jambor je 39 odstotkov lažji od klasičnega aluminijastega. Nagibanje jadrnice v vetru bo zato manjše, kar bo omogočilo plovbo bolj ostro v veter. Zaradi manjše teže jambora bo tudi zibanje in guganje jadrnice v razburkanem morju manjše, zaradi česar bo plovba bolj udobna in jadralska izkušnja še boljša,« je povedal Magnuss Rassy.

Prvi karbonski jambor iz tovarne Selden je bil izdelan namensko za jadrnico Hallberg-Rassy 50. Vgrajen ima električni motor za navijanje jadra v jambor in hidravliko za izvlek jadra. Uporaba je izjemno enostavna. Za namestitev ali pospravljanje jadra je dovolj pritisk na gumb.

»Večje jadrnice, na katerih bo maloštevilna posadka, si želijo enostavno in pametno uporabo jader. Zato moramo naše izdelke razvijati v skladu z njihovimi potrebami. Prednosti karbonskega jambora so hitro spoznali tekmovalni jadralci. Uporabljajo jih že desetletja. Zato ne vidim razloga, da te tehnološke rešitve ne bi ponudili tudi jadralcem, ki križarijo po širnih morjih,« je povedal Peter Ronngack, direktor podjetja Selden.

Več informacij o novih karbonskih navijalnih jamborih in ostali opremi Selden lahko dobite pri slovenskem zastopniku Burin Boats, tel: +386 40 322 422