Volvo Penta napoveduje napredno, hibridno rešitev za novo turistično plovilo Hurtigruten Svalbard, ki se bo začelo s pilotskim preizkusom maja 2022. Skoraj tiho plovilo lahko preoblikuje trajnostno turistično industrijo in gostom omogoča doživetje čudes Svalbarda, ne da bi motili naravo in habitat okoli njih.

Vsako leto se turisti zgrinjajo v oddaljeni arhipelag na Norveškem, da bi videli njegove edinstvene divje živali – mrože, tjulnje in različne kite. Proizvajalec navtičnih motorjev Volvo Penta izvaja skupni pilotni projekt z najstarejšim turističnim operaterjem Svalbarda, Hurtigruten Svalbard. Skupaj bodo testirali najsodobnejše hibridno plovila Marell M15, imenovano Kvitbjørn (v slovenščini Polarni medved), ki bo spremenilo doživljanje naravnih čudes tega odročnega območja. Novi motorji bodo zagotavljali tiho delovanje in ustvarili bolj prijetno izkušnjo za turiste in divje živali.

Čoln, ki ga poganja hibridna rešitev Volvo Penta twin D4-320 DPI Aquamatic, doseže največjo hitrost plovbe 32 vozlov, prijetna potovalna hitrost pa znaša 25 vozlov. Plovilo, ki ga je zasnovalo in izdelalo podjetje Marell Boats Sweden AB, bo prilagojeno potrebam stranke in dovolj robustno za varno delovanje v zahtevnem arktičnem okolju – pri temperaturah pod ničlo. S polnim rezervoarjem goriva bo imelo doseg kar 500 nmi.