Kornati, Sidranje

V nacionalnem parku Kornati je postavljenih pet novih sidrišč z ekološkim sistemom sidranja.

Če nameravate letos obiskati Kornate, vas bodo pričakala nova sidrišča z novim sidrnim sistemom, ki je okolju prijazen in ne poškoduje morskega dna. Nacionalni park se je namreč pridružil medregijskemu projektu SASPAS – (Safe Anchoring and Seagras Protection in the Adriatic Sea) varno sidranje in zaščita morske vegetacije na območju Jadrana. V petih zalivih Kornatskega arhipelaga so namestili 58 plovk, ki ne uničujejo morskega dna, kot ga sidranje s sidrom ali s postavljenem sidrišč z betonskimi bloki na morskem dnu.

Ker so Kornati poleti navtično zelo obremenjeni, se s sidranjem morsko dno močno uničuje. Zlasti je ogrožena Posidonia oceanica, ki je ena izmed najpomembnejših priobalnih podvodnih rastlin na območju Jadrana. S postavljanjem novega sistema sidranje se bo uničevanje močno zmanjšalo.

Kako deluje sistem

Kornati, Sidranje

V morsko dno se izvrtajo globoke, vendar tanke luknje, v katere se vgradi sidrni sistem. Na sidro je privezana vrv s plovko, ki preprečuje drsenje vrvi po morskem dnu in uničevanje vegetacije. Na to plovko je pripeta veriga in oranžna plovka, ki plava na morski gladini in služi za privez plovila.

Sistem sidranja je dovolj močan, da se nanj lahko privežejo plovila do dolžine 16 m. Plovke so trenutno že nameščene v petih zalivih Tomasovac, Suha punta, Šipnate, Kravljačica in Strižnja. Za privez na plovko ni potrebno dodatno plačilo. Za nacionalni park je treba zgolj kupiti vstopnico, ki je cenejša v predprodaji preko spleta. Vstopnico je treba kupiti en dan vnaprej.

Pravilen privez na plovko

Na plovko se privežite pravilno. Kako se pravilno priveže na plovko, preberite v članku: Privez na plovko in tandemsko sidro

Kornati, Sidranje