Slovensko-italijanski oblikovalski studio Nuvolari-Lenard je oblikoval novo jahto, ki bo postala največja jahta na svetu, ko bo zgrajena.

Nova jahta nosi ime Centerfold. V dolžino meri 663 čevljev oziroma 202 m in bo večja kot katerakoli do sedaj zgrajena jahta. Njena teža bo znašala 16.800 ton, za pogon pa bodo skrbeli motorji, ki bodo imeli skupno moč osupljivih 100.000 KM. Kljub svoji velikosti, naj bi ta super-mega-giga-jahta dosegla hitrosti plovbe več kot 35 vozlov. Jahta bo dodatno opremljena s sistemom za plovbo brez emisij. Električni sistem bo omogočal plovbo po ekološko najbolj občutljivih območjih.

Fotograf sodeloval pri oblikovanju

Kot smo navajeni, oblikovalski studio Nuvolari Lenard premika meje navtičnega oblikovanja. Pri novem projektu so se odločili za sodelovanje z znanim fotografom Jarmom Pohjaniemijem. Proces oblikovanja plovila so obrnili. Namesto da bi čakali, da bi fotograf posnel fotografije zgrajene jahte in ujel najlepše linije, je sodeloval že v zgodnji fazi procesa oblikovanja. Kot fotograf svetovnega slovesa je pomagal oblikovati linije jahte, ki bodo zagotovile, da bo zgrajena jahta zasijala v vsej svoji lepoti. Jarmo Pohjaniemi je največ pripomogel pri izbiri obdelave površin plovila, ki bodo zagotovile najspektakularnejše odboje svetlobe in kontraste.

Kdo je trenutno največji

Trenutno največja jahta, ki je zgrajena, je Azzam, ki meri 590 čevljev oziroma 180 m. Je v lasti šejka Khalifa bin Zayed Al Nahyana. Pluje lahko s hitrostjo 32 vozlov (59 km/h), njena vrednost pa je ocenjena na 600 mio USD.

Fotografije. Nuvolari Lenard