Beneteau First 44

Linija hitrih potovalnih jadrnic First iz ladjedelnice Beneteau se je rodila pred 54 leti s prvim plovilom First 30. Letos s ponosom predstavljajo največjega predstavnika v tej seriji First 44.

First 44 je hitra potovalna jadrnica. Novinka iz ladjedelnice Beneteau bo na voljo v dveh različicah. Kot First 44 in First 44 Performance, ki bo imela drugačno razporeditev krova, številne opcije pri izbiri kobilice in jambora. V obeh primerih bo notranjost moderna in svetla, številne lesene površine bodo lakirane v beli barvi, oblazinjenje bo udobno in razkošno.

Z novostjo v svojem prodajnem programu želi ladjedelnica razmerje potovalna/tekmovalna jadrnica kar najbolje oplemenititi. Roberto Biscontini, ki je sodeloval pri oblikovanju plovil, ki tekmujejo v Pokalu Amerike, je jadrnico podrobno pregledal in pripravil številne izboljšave, ki so zagotovile uravnotežen trup, in dodal zelo ambiciozen načrt jader, ki zagotavljajo hitro plovbo v vseh vetrovnih pogojih.

Dvojnost oblikovanja

FIRST 44 je bil zasnovan z dvema razporeditvama krova, da bi zadovoljila več različnih želja in potreb.

Različica FIRST 44 se odlikuje s prijetnim in udobnim kokpitom, pri katerem se široke stranske klopi stekajo k veliki mizi v kokpitu.

Štirje vitli, fiksni blok osrednje črte za glavno jadro in jambor, ki je nameščen dlje za krmo, maksimirajo potencial njenega sodobnega načrta jadra, ki ga definirajo dinamično glavno jadro in velikodušna prednja jadra.

Štirje vitli so nameščeni v centralnem delu in zagotavljajo najboljše upravljanje modernih jader. Omogočajo dinamično nastavljanje glavnega jadra in velikih prednjih jader.

Z namenom, da bi visoke zmogljivosti plovbe postale še bolj dostopne, je BENETEAU uporabil izkušnje z balastnimi tanki pridobljene pri izdelavi jadrnice Figaro 2. V First 44 so vgradili dva tristolitrska balastna rezervoarja, ki ju lahko elektronsko upravljamo preko stikal nameščenih pri krmilnih kolesih. Jadrnica na ta način lahko izkoristi celoten potencial plovila tudi, kadar se pluje z majhno posadko.

Beneteau First 44

Tehnologijo balastnih tankov je vgradil z balastnimi sistemi. Da bi to tehnologijo dostavil lastnikom FIRST 44; dvojni 80-galonski balastni rezervoarji, ki se elektronsko aktivirajo s krmilnih postaj, ponujajo možnost doseganja celotnega potenciala čolna tudi z zmanjšano posadko.

First 44 Perforamnce

Razporeditev elementov na krovu nove First 44 Performance je bila razvita z mislijo na jadranje na regatah s polno posadko. Vsi sistemi na plovilu so namenjeni tekmovanju. Krov je obložen z gumijasto nezdrsno prevleko, nameščenih je šest vitlov in klasičen drsnik glavnega jadra. Komplet jader vključuje tudi 1,5 m dolg kosnik in tekmovalno kombinacijo kobilice ter jambora. Rešitev bo navdušila tudi najbolj zahtevne kapitane in posadke.

Nadstandardna oprema notranjosti

Beneteau First 44

Notranjost nove First 44 prežema stil Lorenza Argenta. Značilna je kombinacija elegance in harmonije. Tri kabine in oba toaletna prostora so opremljeni z visokokakovostnimi materiali in izdelani v potankosti do zadnjega detajla.
V salonu je prečno nameščena miza, okoli katere se lahko udobno namesti šestčlanska posadka. Nasproti nje je udobna sedežna garnitura in navigacijska postaja. Zaradi smiselne postavitve mize je pot do prednje kabine neovirana, kar daje notranjosti poseben občutek prostornosti.

Novost bodo izdelovali v ločeni ladjedelnici. Ker so jadrnice First vedno rezultat skrbnega načrtovanja in razvoja, bo nedvomno navdušila vse jadralce, ki se spogledujejo z odprtomorskimi regatami. Oblikovanje jadrnice so zaupali priznanemu podjetju Mer Forte, ki je znano po visokokakovostnih plovilih namenjenih »blue-water« jadranju in so že sodelovali pri izdelavi jadrnice Figaro Beneteau 3.

Rezultat razvoja je jadrnica, ki je v celoti izdelana z infuzijsko tehniko in se lahko pohvali z izjemno razporeditvijo teže. First 44 Performance je kar 1100 kg lažja od običajne različice First 44 in je rezultat sodelovanja strokovnjakov številnih navtičnih področij, med katerimi moramo omeniti tudi Hugesa Destremaua (north Sails) Michaela Sacaze (Harken) Williana Thomasa (Sparcraft) in seveda ekipe Beneteau.

Več informacij o novosti First 44 pri  slovenskem zastopniku Burin Boats, d. o. o., tel.: 01 436 30 60.