Elan_43_Impression

Več kot 18 let od splovitve prve jadrnice Elan Impression je bila linija Impression eden ključnih svetovnih igralcev v segmentu družinskih križark. Ti »moderni klasiki« so prejeli številne nagrade in so splošno znani kot zanesljivi, enostavni za vzdrževanje in jadranje, varni, togi in izjemno vzdržljivi.

So sinonim za odlično, brezskrbno sproščanje na vodi, medtem ko z družino in prijatelji raziskujete svetovna morja in oceane. Nekateri so z njimi obkrožilo svet z minimalno posadko.

Jadrnice iz linije Impression so najboljša izbira za številne vlagatelje, saj so zaradi izjemne ohranitve vrednosti varna naložbena izbira na največjih svetovnih čarterskih trgih.

Vsi modeli Elan Impression so šli skozi številne uspešne ponovitve, predelave in posodobitve, vendar je minilo kar nekaj časa, odkar je luč sveta ugledal popolnoma nov model Elan Impression. Zdaj je tak čas.

Potem ko je Elan uspešno lansiral edinstveno grand tourer, Elan GT6, in športno Elan E6, se je podjetje odločilo predstaviti popolnoma novo jahto, ki bo nosila plamenico linije Impression. Tako je nastala Elan Impression 43.

Jahta, ki se ponaša s sodobnim širokega trupom, ponuja veliko več prostora kot prejšnji modeli. Zaradi trajne tradicije dvignjenega krova salona, kar v Elanu imenujejo »polpalubna limuzina«, ima veliko prednosti pred večino konkurentov.

Nikogar ne bo presenetilo, da je načrt trupa in jadra zasnoval pomorski arhitekturni studio Humphreys Yacht Design. Bodite prepričani, da bo zato jahta imela odlične jadralne lastnosti tudi pri polni obremenitvi.

Jahta je bila oblikovana v sodelovanju z oblikovalskim studiem Pininfarina. Sodelovanje je prineslo številne nagrade za plovilo Elan E6, sedaj pa se nadaljuje z modelom Elan Impression 43.

Trup in jadra sta optimizirana za enostavno jadranje z maloštevilno posadko. Elanova prepoznavna kompozitna tehnologija 3D VAIL ustvarja lahek, tog in neverjetno varen način gradnje. VAIL ali vakuumsko podprt postopek infuzijske laminacije ustvari trden trup brez nepravilnosti ali zračnih mehurčkov, kar v kombinaciji z zunanjo plastjo iz vinilestra naredi jahto odporno na osmozo. »3D« del vakuumsko podprte infuzijske laminacije se uporablja za navpične in stranske ojačitve, kar zagotavlja najboljše mehanske lastnosti trupa in je skrivnost Elanove slavne togosti trupa.

Paluba je prav tako izdelana v tehnologiji VAIL, ki jahti doda lahkotnost in vzdržljivost ter izboljša mehanske lastnosti kompozita. Poleg tega je tehnološki proces gradnje varnejši za delavce in okolje, saj ščiti delavce pred izpostavljenostjo kemikalijam in zmanjšuje količino odpadkov.

Jahta ima dve krmili, ki jih je zasnoval Humphreys Yacht Design. Izdelana so v Elanu, iz epoksidne smole, optimizirana za togost, vzdržljivost in nadzor. Zasnova dvojnega krmila omogoča enostavno krmiljenje in zmanjšuje nagnjenost k dvigovanju.

Kokpit je zasnovan tako za uživanje na sidru kot tudi za užitek v jadranju. Veliko sedežev za do 10 oseb bo poskrbelo, da bodo vsi udobno nameščeni na krovu. Opcijska modularna miza v kokpitu se spremeni v dva ležalnika in omogoča poležavanje in sončenje tudi v kokpitu.

Čudovito oblikovani krmilni podstavki, kjer je jasno viden slog Pininfarine, omogočajo namestitev 9-palčne elektronike in nešteto drugih zaslonov in kontrol instrumentov. Dvojno krmilo s kompozitnimi volani nudi svobodo gibanja na krovu.

V kokpitu je na voljo veliko omaric, ki nudijo dovolj prostora za rešilni splav in drugo opremo, ki mora biti pri roki.

Na krmi lahko namestimo dve omarici, ki služita kot prostor za sedenje kapitana in gostov. Vanje je možno vgraditi dodatni hladilnik ali priročen zunanji žar.

V standardni različici je jadrnica opremljena z majhno kopalno ploščadjo, ki jo je mogoče nadgraditi v veliko ploščad za več prostora, varnosti in občutek zaprtega krmnega plovila.

Nobena jahta Impression ne bi bila popolna brez zdaj že ikoničnih sedežev na krmi, ki bodo zagotovo prvi posneti, ko bo jahta izplula.

Palubo jadrnice je možno na željo lastnika oplemenititi s tikovino ali z vedno bolj popularno sintetično tikovino. V stropu salona so nameščena številna okna, ki v notranjost prepuščajo naravno svetlobo in zagotavljajo zračnost pod krovom. Notranjost je izdelana iz kombinacije rustikalnega hrastovega furnirja ter vezanih plošč odpornih na vlago, ter modernih sivih odtenkov. Masivni hrastov les je uporabljen na vseh delih, kjer se pričakuje povečana obraba. Notranjost bo tako ostala v dobri kondiciji daljše obdobje.

V salonu je nameščena osrednja miza, ob kateri sta dva stola iz masivnega lesa. Med plovbo ju lahko zložimo in pospravimo v za to namenjen prostor. Jedilno garnituro lahko enostavno spremenimo v udobno dvojno ležišče.

V dolgi, na boku postavljeni kuhinji v obliki črke L je nameščen štedilnik s tremi kuhalnimi ploščami in hladilnik, ki se odpira od spredaj in pečica. Štedilnik je zaščiten s ploščami, ki so enostavne za čiščenje, prezračevanje pa je zagotovljeno skozi okno na stropu. Vzdolžna postavitev zagotavlja veliko delovno površino in številne omare za shranjevanje.

V standardni izvedbi je jadrnica opremljena s samodejnim flokom, po želi pa ga je možno nadomestiti z genovo. Izbirati je možno med različico s tremi ali štirimi kabinami. Trikabinska različica ima lastniško kabino z otočno posteljo ter kopalnico z ločeno tuš kabino. Različica s štirimi kabinami ima eno kabino s pogradi, kar je popolno za družinsko križarjenje ali križarjenje s prijatelji.

Nova jadrnica Elan Impression 43 bo uradno predstavljena na salonu Biograd Boat Show, ki bo potekal v marini Kornati med 26. in 30. oktobrom 2022.

Naročila za plovilo že sprejemajo.