Epropulsion Spirit 1.0 

Podjetje Epropulsion je nastalo leta 2012 v Hong Kongu, danes pa je eno izmed vodilnih proizvajalcev zunajkrmnih električnih motorjev na svetu. V zadnjem času je posebej odmeven in pravi prodajni hit po vsem svetu njihov najmanjši model, Epropulsion Spirit 1.0 Plus, ki se je odlično izkazal na številnih testih, med drugim tudi na primerjalnem testu 1 kW motorjev v nemškem Yacht Magazinu.

 

Epropulsion Spirit 1.0 Plus je električni zunajkrmni motor, primeren za gumenjake, kanuje, majhne ribiške čolne, jadrnice do dolžine 8 m ter druga manjša plovila. Gre za 1 kW električni brezkrtačni motor z direktnim pogonom, ker pomeni, da ima manj gibljivih delov, saj propeler jemlje moč direktno iz motorja, brez menjalnika ali drugih vmesnih delov. Posledično to pomeni tudi manj vzdrževanja, motor pa je tišji, lažji in bolj učinkovit. Njegova moč je primerljiva z močjo treh konjskih moči pri motorjih na fosilna goriva. 1276 Wh litiumska baterija mu pri polni hitrosti omogoča 75 minut vožnje oz. doseg 22 navtičnih milj pri nekoliko bolj ekonomični hitrosti. Možno je dokupiti še dodatno baterijo, s katero lahko čas plovbe še podaljšamo. Največja hitrost, s katero lahko motor poganja 12 ft gumenjak s 150 kg obtežitvijo je 9 km/h.

Teža motorja z baterijo je 19,3 kg, motorja samega pa 10,6 kg. Menjava baterije je zelo preprosta, vzela pa vam ne bo več kot minuto. Polnjenje baterije traja tri ure in pol na hitrem polnilcu ali 8 ur in pol na običajnem polnilcu. Motor je nepotopljiv.

Epropulsion Spirit 1.0 

Na testu

Motor je testirala nemška revija Yacht. Električnemu motorju so ob bok postavili še električne motorje Aqumot, Haswing, Sailnsea, Torqueedo in motor na notranje zgorevanje Yamaha 2.5 KM. Motor Epropulsion se je izkazal za najboljšega. Glede na svoje tehnične lastnosti je izjemno primeren tudi kot pomožni motor na manjših plovili in jadrnicah dolžine do 8 m, ki tehtajo do 1,5 t.

Več informacij in nakup

Več informacij o motorju lahko dobite pri zastopniku za Slovenijo Burin Boats, tel.: 040 322 422.

 

 

Epropulsion Spirit 1.0 

Besedilo: Nataša Kolega; Vir primerjave: www.sustaineurope.com