Elan GT6 Explorer

Zlitje elegance, funkcionalnosti in avanture

Elan Yachts je predstavil novost v svoji floti: Elan GT6 Explorer, znan tudi kot Elan GT6 X v skrajšani obliki. Kot nakazuje že njegovo ime, je Explorer zgrajen na platformi večkrat nagrajenega GT6 – luksuzne 15 metrske potovalne jadrnice, zasnovane v sodelovanju s Studiom F. A. Porsche. Je ena prvih tovrstnih jadrnic z dolžino pod 50 čevljev, ki ima ravno palubo.

Potovanje onkraj obzorja

Zasnovana za pustolovske jadralce, ki želijo raziskovati svetovna morja, ne da bi žrtvovali razkošje ali estetsko privlačnost, Explorer poskuša uskladiti praktično pomorsko uporabnost z vrhunskim dizajnom. Ponaša se z vrsto sodobne opreme, ročno izdelanim pohištvom in najnovejšo tehnologijo GRP kompozitov.

Tehnologija in funkcije Blue-Water

Elan Yachts postavlja nov standard s svojo tehnologijo trupa 3D VAIL (3D Vacuum Assisted Infusion Lamination), ki zagotavlja robustno, togo, proti osmozi odporno in lahko konstrukcijo. Samodejno prednje jadro omogoča gladke manevre pri plovbi z malo številčno posadko in poenostavi proces jadranja. Laminirane pregrade, tako na premcu kot na krmi, so dodatno ojačane, da so vodotesne, kar zagotavlja največjo zaščito pred vdorom vode.

Domet in avtonomija sta najpomembnejša za jahto tega tipa za križarjenje po širnih morjih. Zato je Explorer opremljen z robustnim 500-litrskim rezervoarjem za gorivo in do šestimi 140 Ah servisnimi svinčeno-kislinskimi ali LiPo baterijami, ki jih je mogoče polniti prek solarnih panelov moči do 1187 Wp. Za dodatno povečanje njene samozadostnosti je lahko opremljena z desalinatorjem, ki lahko proizvede 100 L/h, in generatorjem z največjo močjo 6400 W.

Plovba v prihodnost z Oceanvoltom

V skrbi za napredno misleče jadralce, ekološko ozaveščene raziskovalce in zgodnje uporabnike morskih inovacij Elan še naprej sodeluje z Oceanvoltom. GT6 Explorer ponuja vrsto možnosti pogona Oceanvolt, s poudarkom na trajnostni plovbi po morju. Impresivno je, da je električna različica GT6 Explorer lahko opremljena z zmogljivim 25kW neprekinjenim (30kW največje moči) motorjem HighPowerServoProp, ki ga dopolnjujejo baterije z zmogljivostjo do 62,4 kW in zmožnostjo proizvodnje energije med jadranjem, tako prek solarnih panelov kot hidrogeneracije servo propelerja. Za vrhunsko vsestranskost je mogoče pogon Oceanvolt združiti s 15 kW generatorjem, s čimer se GT6 Explorer spremeni v hibridno jahto.  

Izvrstna zunanjost: Oblika in funkcionalnost hkrati

Izhajajoč iz dediščine Studia FA Porsche, trup Explorerjev prikazuje jasne, značilne linije in mogočno silhueto. Ustvarja občutek moči in agilnosti. Explorer je ponosen na svoj raven krov originalnega GT6 – pionirja v svojem segmentu. Izboljšanje dizajna kokpita je povečalo njegovo prostornost. Zasnovan za učinkovito jadranje z malo številčno posadko in udobno bivanje na krovu. V nasprotju z večino drugih potovalnih jadrnic namenjenih plovbi po odprtih morjih Explorer ponuja bolj sredozemsko izkušnjo. Ponuja več prostora in opreme za različne življenjske sloge bivanja na prostem, ne glede na to, ali gre za uživanje pri na žaru, ribolov ali za sončenje.

Pomembna novost nove jadrnice je nedvomno lok nad vhodom v podpalubje. Modern dodatek ki ponuja številne funkcionalnosti, je estetsko privlačen in omogoča dodatno zaščito. Izboljšanje večplastnih zmogljivosti GT6 Explorerja je nedvomno tudi krmni lok, ki omogoča enostavno dvigovanje in spuščanje pomožnega plovila.

Eleganca notranjosti: Udobje se sreča s pustolovskim duhom

Prostor, oblikovan s strokovnim pristopom Studia F. A. Porsche, združuje estetsko prefinjenost s praktičnimi lastnostmi. Vsak vidik zasnove ima dvojni namen: ponuditi udobje pustolovskemu jadralcu in zagotoviti mirno zatočišče za tiste, ki iščejo oddih.

Jahta ima naprej obrnjeno kartografsko mizo, ki je strateško postavljena za lažji dostop kapitana do navigacijske opreme. Dodatek k družabnemu vzdušju je prostoren prostor za sproščanje v salonu. Vabi goste, da se sprostijo in uživajo. Kuhinja je nameščena spredaj neposredno nad kobilico, kar zagotavlja stabilno platformo in poenostavlja kuhanje med plovbo. Ta strateška postavitev izkorišča prednost najstabilnejšega območja plovila, povečuje možnosti shranjevanja in je lahko opremljena s sodobnimi pripomočki, kot so pomivalni stroj, hladilniki s sprednjim odpiranjem, zamrzovalni predel in dovolj prostora na pultu.

Pri izdelavi Explorerja je ključna prilagodljivost. Lastniki lahko izbirajo med razporeditvijo z dvema ali tremi kabinami, glede na njihove potrebe in želje. Odločitev za konfiguracijo z dvema kabinama spremeni namembnost tretje kabine v vsestransko uporabno skladišče. Ta premišljena oblikovalska odločitev  je ustvarila namenski prostor za mokro in suho skladiščenje, ki je dostopen iz kokpita in salona. Vanj lahko namestimo pralni stroja, kar temu plovilu še poveča uporabnost.

 

Tehnične lastnosti

Dolžina čez vse 15.14 m Motor Oceanvolt (električni) 15 kW Oceanvolt electric 2x
Dolžina trupa 14.325 m Višina 21.9 m
Dolžina vodne linije 13.495 m Glavno jadro 62.6 m²
Širina 4.49 m Jib 51.14 m²
Ugrez (standard) 2.45 m Asimetrično jadro (opcija) 153 m²
Ugrez (opcija) 1.99 m I 18.09 m
Teža 13.340kg J 5.5 m
Kobilica 3.900 kg P 17.15 m
Rezervoar vode 300 l E 6.15 m
Rezervoar goriva 500 l Oblikovanje Studio F. A. Porsche
Motor(standard) Yanmar 4JH57 (41.9 kW) Navtični arhitekt Humphreys Yachts Design
Motor (opcija) Yanmar 4JH80 (58.8 kW)