Heron: Tomaž Pelko

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

»Boste polovičko?" me prijazno pobara Jonas Ž.

»Bom.«

Na vročem stolčku mi postaja vedno bolj vroče. Napetost se stopnjuje, meni pa nekako uspeva, da Jonasu Ž. pravilno odgovarjam. Prilezem do dveh milijonov in pol slovenskih tolarjev in se odločim, da na hitro zaključim to milijonarsko kariero. Jonasu Ž. izpulim poldrugi milijonček in ga uporabim kot polog za enajstmetrsko jadrnico Bavaria 36, ki me bo varno pripeljala prek Sredozemlja, čez Atlantik in še kam.

To se je dogajalo na začetku novega tisočletja, februarja leta 2001, pot do vročega stolčka in nakupa barke pa ni bila tako lahka. Ne vem več, kolikokrat sem poklical POP TV, da bi se prijavil v igro Lepo je biti milijonar, ki jo je v tistih časih vodil Jonas Ž., velika medijska zvezda. Preden so me sploh povabili v oddajo, sem moral po telefonu odgovarjati na cel kup vprašanj, kakršno je »Koliko stranic ima stop signal?« Toliko časa sem sitnaril, da so me končno povabili v »Milijonarja«. Seveda so me od vročega stolčka ločili še tako imenovani hitri prsti.

S tremi sotekmovalci sedim za računalnikom v studiu POP TV in nestrpno pričakujem vprašanje za hitre prste: »Pravilno razvrstite naslednje planete od najbližjega do najbolj oddaljenega od sonca: Venera, Uran, Neptun, Pluton, Merkur.« Kri mi butne v glavo, moji prsti pa hitro zaplešejo po tipkovnici. Zgodi se čudež. Edini od tekmovalcev pravilno razvrstim planete in že sedim na vročem stolčku. Jonas Ž. me predstavi in na koncu omeni, da so moje neuresničene sanje jadranje čez Atlantik. Sledi cela vrsta vprašanj, ki se jih ne spominjam več, le enega ključnega ne bom nikoli pozabil. Pravilno sem moral uganiti, kaj je »slepo kuže«. Odločilno vprašanje, ki me je ločilo od zajetnega kupčka slovenskih tolarjev. Zahtevam polovičko in že sem bližje pravilnemu odgovoru. Od dveh možnosti se mi zdi verjetnejša tista, ki trdi, da gre za pod zemljo živečega, miši podobnega glodavca z zakrnelimi očmi, brez uhljev in repa.

Šele veliko pozneje, ko smo zmago zalivali z radgonsko penino, se mi je porodila misel, da bi moral ugotoviti, kako se po latinsko imenuje tisto slepo kuže, ki mi je prineslo poldrugi milijon tolarjev. Pogooglam slepo kuže in SSKJ mi pove, da je njegovo latinsko ime Spalax leucodon. Ne razmišljam dolgo. Takoj se odločim: barka se bo imenovala Spalax, saj mi je ta slepi glodavec z zakrnelimi očmi prislužil polog za nakup moje barke.

 

< Skiper Marjan Golobič se predstavi   Nadaljevanje 26.5.2021

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič