Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Dvaindvajseti dan po izplutju z Galapagosov se odločim, da spustim glavno jadro. Skoraj od vsega začetka je viselo na jamboru in opletalo v šibkih ekvatorskih vetrovih. Jadro se ne premakne. Natančno si ogledam vrh jambora in ugotovim, da se je škripec dvižnice zasukal, dvižnica pa se je prepletla, tako da glavnega jadra ni bilo mogoče niti dvigniti niti spustiti.

Po dolgem razmisleku se odločim, da glavno jadro pustim tam, kjer je. Plezanje na jambor in odvozlavanje dvižnice sredi Tihega oceana bi bilo preveč tvegano glede na neizkušenost moje posadke. Če pride neurje, bom barko usmeril z vetrom naravnost v krmo, da bo glavno jadro nudilo čim manjši upor, sem se odločil.

Ko sva šestindvajseti dan na obzorju zagledala obrise Hiva Oe, je glavno jadro še vedno bingljalo na jamboru. Na srečo naju ni doletelo nobeno neurje in sva lahko vrgla sidro v varnem v zalivu Atuona ob francoskem katamaranu. Njegov skiper Christian, ki je z ženo in dvema predšolskima otrokoma križaril po Polineziji, kot sem izvedel pozneje, nas je radovedno opazoval. Poklical sem ga in mu razložil neugodno situacijo. Brez odlašanja mi je priskočil na pomoč. Z električnim vitlom me je dvignil na vrh jambora in le s težavo sem škripec zasukal nazaj, da se je dvižnica odpletla in sprostila glavno jadro.

»Jadro dol,« zakričim in moja vrla posadka spusti glavno jadro na palubo.

»Mene tudi dol,« zatulim in moja vrla posadka me takoj uboga.

Ko sem pristal na krovu, se mi je končno odvalil kamen od srca. Po skoraj enomesečnem oceanskem jadranju smo bili varno zasidrani, barka je bila nepoškodovana in glavno jadro varno zvito.

Občutki olajšanja in vzhičenosti nad uspelo najdaljšo oceansko etapo so bili nepopisni. Nazdravila sva s kozarcem navadne vode, saj nama je vsa pijača že zdavnaj pošla.

Tako dobre vode nisem pil še nikoli.

Po šestindvajsetih dneh jadranja sva ostala brez moke, mleka, kave in drugih živil, vendar je bilo na zalogi še dovolj testenin in konzerviranih paradižnikov ter pitne vode, da bi preživela še najmanj deset dni.

Spalax, Marjan Golobič

Naslednji dan je bilo treba v Atuoni, glavnem mestu Hiva Oe, opraviti formalnosti vstopa na francosko ozemlje. Čeprav so Francozi zloglasni zaradi svoje birokracije, je bil postopek na žandarmeriji precej enostaven. Izpolnil sem obrazec, ki ga je uradnik ožigosal in podpisal, nato pa sem ga odnesel na pošto in ga poslal v Papeete. Skupni stroški za prijavo in prosto plovbo za nedoločen čas po Francoski Polineziji? Natanko 25 centov za poštnino. To pa zato, ker je barka registrirana v Evropski uniji, oba pa sva državljana EU.

Prišel je čas, da se pokloniva velikemu francoskemu slikarju in belgijskemu šansonjerju, ki počivata na pokopališču nad Atuono.

Francoski slikar Paul Gaugin se je leta 1901 preselil na Hiva Oo in si zgradil skromno leseno prebivališče. Nad vrati je razobesil za tiste čase škandalozni napis Maison du jouir, ali po domače Hiša naslade.

Spalax, Marjan Golobič

Belgijski kantavtor, Jacques Brel, ni bil samo pevec, temveč je znal tudi jadrati, saj je z jadrnico Askoy II in svojo ljubico, francosko igralko Maddly Bamy, iz Evrope prijadral do Francoske Polinezije. Jadrnico je prodal in si kupil letalo, ki ga je poimenoval JoJo. Letalo je na ogled v muzeju v Atuoni, posvečenem temu velikemu belgijskemu šansonjerju.

 

 

 

 

< Veliki špric do Francoske Polinezije   Nuku Hiva >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič