Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Zaradi močnega deževja je bilo morje v zalivu Atuona vedno kalno. Razsoljevalnik v teh razmerah ne bi deloval najbolje. Vendar je bila v mestecu Atuona komunalna točilnica brezplačne pitne vode. Napolnila sva rezervoarje vode in v popoldanskih urah izplula. Destinacija? Otok Nuku Hiva, le en dan jadranja.

Pot naju je vodila skozi preliv med otokoma Hiva Oa in Tahuata. Takoj nastavim dve panuli in sredi preliva zagrabi zajetni rumenoplavuti tun, čez deset minut pa njegov starejši brat.

»Dost mam teh rib. Vrzi jih nazaj v morje. Celo barko bodo zasmradile,« protestira boljša polovica posadke. Vendar se mi je v glavi že izoblikoval genialni načrt: Projekt ribji karitas. Oba tuna sem po predpisih filetiral, razkosal na kilogramske porcije in jih stlačil v hladilnik.

Po nočni plovbi sva naslednji dan popoldan vplula v širok zaliv Taioha'e na otoku Nuku Hiva, kjer je samevalo več kot ducat jadrnic. Takoj ko sem vrgel sidro, sem na VHF-radiu vklopil kanal 16 in poklical:

To all ships, to all ships, to all ships: If you want fresh tuna, switch to channel 72.

Potem sem na kanalu 72 podal natančne podatke, kako se pride do sveže tunine. Kakšno uro ni bilo odziva, potem pa so začeli prihajati gumenjaki in vsak je prejel kilogram sveže tunine. Nekateri so v zahvalo pustili pločevinko ali dve piva, nekateri nič. Nič ne de. Za tisti dan sva naredila svoje dobro delo.

Zmanjkalo nama je svežega sadja. Treba bo nekaj ukreniti. Če tako kot jaz uživaš v raziskovanju narave in nabiranju vsega, kar je užitno, potem so Markezi raj na zemlji. Kamorkoli pogledaš, cvetovi, sadeži, plodovi. Nuku Hiva je velik otok in je preveč hribovit, da bi ga prekolesarila. Zato sva najela terensko vozilo s kesonom in se odpravila na otoško pustolovščino. Pogosto sva se ustavljala in nabirala vse, kar nudi narava: grenivke, kruhovci, kokosovi orehi, papaji, avokadi, gvajave, limete, mangi .... Ko sva se zvečer vrnila v pristan s skoraj polnim kesonom, sva morala z gumenjakom sadje dvakrat pretovoriti na barko.

Na Markeških otokih je tropska mati narava širokogrudna skozi celo leto.

Spalax, Marjan Golobič

 

< Hiva Oa   Nadaljevanje 27.9.2021

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič