Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Trinajsti april leta 2017 mi bo zavedno ostal v spominu.

Bonaca. Glavno jadro visi kot stare gate. Motoriramo. Adijo Galapagosi. Bilo je prečudovito. V daljavi mante elegantno izvajajo piruete nad vodno gladino. Odprem pločevinko Heinekena: čas za ribolov. Na vsako stran krme nastavim po eno panulo in začnem intenzivno ribarit. Pogled se mi ustavi na obzorju pred barko. Prestavim se na premec, da si stvar ogledam od blizu. Obzornica močno migota. V trenutku smo obkroženi z ogromo jato delfinov, ki igrivo skačejo iz vode. Vendar je delfinska koreografija kratkotrajna. Niti toliko ni bilo časa, da bi iz predala potegnil Canona.

Prestavim se nazaj na krmo, da preverim obe panuli, vendar me zmotijo sive sence, ki lagodno vijugajo za barko. Sledi nam pol ducata trimetrskih morskih psov. Naenkrat naredi pinnnnnng. Od leve panule je ostal le še kolut. Preverim še desno panulo. Ista pesem. Morski požerešneži so mi na obeh panulah pogoltnili trnek, vabo in laks.

Spalax, Marjan Golobič

Srdito motrim morske roparje, ki še vedno zasledujejo barko. Očitno moji dve panuli nista bili dovolj nasitni, saj se mrcine čez kakšne pol ure naveličajo in odvijugajo proti bolj ugodnim loviščem.

Ali to pomeni, da ne bo brodeta za večerjo? Kranjski Janezi se ne damo kar tako, si rečem. Takoj pripravim novi dve panuli in že čez deset minut zapoje desna panula. Tolsti trikilski rumenoplavuti tun je kmalu na krovu. Komaj ga začnem filetirati, ko zapoje leva panula in njegov štirikilski bratranec mu kmalu dela družbo.

V trenutku se spremeni hišni red: do nadaljnjega absolutna prepoved ribolova.

Največja težava daljših oceanskih etap je dolgčas. Tako kot pri vojakih si moraš ustvarit rutino, ki ti zapolni vsako minuto tvojega prostega časa: joga, meditacija, MP3, Vojna in mir, zbrana dela Ivana Cankarja in pa seveda ribolov.

Dolga je tale tihomorska etapa od Galapagosov do Markezov: 26 dni.

< Darwinovi otoki   Hiva Oa >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič