Spalax - Marjan Golobič

Zadnje poglavje jadranja okoli sveta se bo začelo s petnajst-dnevno etapo od Maldivov do Džibutija. Trenutno Spalax 2 počiva na privezni boji v pristanišču Male, glavno mesto Maldivov.

Ko sem marca letos prijadral na Maldive, sem se srečal z astronomskimi cenami prijave, priveza in križarjenja po Maldivih. Imel sem neverjetno pohlepnega agenta. Samo za premik barke z ene privezne boje na drugo mi je zaračunal tisoč ameriških dolarjev!

Potem pa sem spoznal hrvaškega mornarja, ki že dolgo živi in dela na Maldivih. Potožil sem mu, da mi moj agent dela velike preglavice, on pa mi je priporočil svojega. Ko me je ta agent obiskal, sem mu pokazal račun mesečnih stroškov mojega pohlepnega agenta. Zgražal se je, saj je račun znašal več kot dva tisoč ameriških dolarjev. Potem pa mi je rekel:

“Kaj pa, če bi ta mesečna vsota bila nič dolarjev?”

“Nemogoče,” sem mu odgovoril.

“Je mogoče,” mi odvrne in doda: “Jaz bom za tvojo barko skrbel brezplačno, ti pa mi boš dovolil, da jo občasno uporabljam za prevoz svinjskega mesa in vodke na megajahte ruskih oligarhov, ki so zasidrane pred pristaniščem.”

Taki ponudbi se res nisem mogel upreti.

Spalax - Marjan Golobič

Ampak to se je dogajalo pred mnogimi meseci, zdaj pa se bliža čas za pripravo na prvo etapo zadnjega poglavja moje odisejade okoli sveta.

Zakaj sem odlašal skoraj celo leto? Zakaj se odpravljam na pot šele 8. januarja 2025?

Odgovor je preprost. Zaradi vetra. Trenutno monsunski vetrovi pihajo iz jugo-zahoda, kar je izredno neugodno za plovbo od Maldivov do Džibutija, saj bi to pomenilo jadranje proti vetru.

Moram počakati, da začne monsun pihati iz severovzhoda v decembru, dodobra pa se ta veter ustali šele januarja. Takrat pa jo bo Spalax 2 z vetrom v polkrmo špricnil do Džibutija v pičlih dveh tednih.

In kakšna je navigacijska strategija te etape?

Najprej se prijaviš na pomorski varnostni center na Rogu Afrike (MSCHOA) in agenciji Združenega kraljestva za trgovske operacije (UKMTO). Ko se približuješ Adenskemu zalivu, se centru in agenciji javljaš dvakrat na dan in jim sporočiš svojo zemljepisno lokacijo.  Še pred tem pa se na široko izogneš Somaliji in otoku Sokotra, ki pripada Jemnu, ter se vključiš v koridor tovornih ladij, ki vodi v Rdeče morje. Ko pripluješ na zemeljsko širino Džibutija, zaviješ v levo in vržeš sidro v luki glavnega mesta te nekdranje francoske kolonije. Potem greš v kabino na zaslužen počitek.

Za Džibuti agent ni potreben. Vizum si lahko pridobiš kar preko spleta, vse formalnosti pa lahko opraviš sam. Ker tekoče govorim francosko, bo to mačji kašelj.

Še vedno iščem posadko za opisano etapo. Lahko se mi oglasite po epošti: marjangolobic@gmail.com ali po telefonu +38631449039. Sem tudi na FB, Messengerju in Whatsappu.

Spalax - Marjan Golobič

 

< Nazaj domov  

Nadaljevanje plovbe 15.11.25

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih
Marjan Golobič - Spalax 2 Marjan Golobič - Spalax 2
As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije.

(knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Marjan Golobič  
Spalax, Marjan Golobič Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super, a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul c Karibov in se podal na Tihi ocean.

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič