Danes se v Palmi na španskem otoku Majorka začenjajo prvi plovi 48. regate Trofej princese Sofije, na katerem v ženskem olimpijskem dvosedu 470 nastopata tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat). Trofej se bo z regatami za medalje zaključil v soboto, 1. aprila. 

Regata v Palmi je nekoč veljala za eno od ISAF regat svetovnega pokala, od leta 2015 dalje pa šteje kot regata evropskega pokala Eurosaf (Champions Sailing Cup).

Tudi tokrat je udeležba jadralcev množična, preko 800 jih je prišlo iz 53 držav. Kot je običajno za prvo poolimpijsko sezono, so med njimi številna nova imena, nekateri uveljavljeni jadralci pa nastopajo v drugih jadralnih razredih kot doslej. Zagotovo največje ime te druge skupine je 43-letni brazilski jadralec Robert Scheidt, ki je po osvojenih petih olimpijskih medaljah v laserju tega zamenjal za 49er in ga bomo lahko na njegovi drugi regati tega razreda spremljali tudi v Palmi.

Naši dekleti Tina Mrak in Veronika Macarol sta s trenerjem Tomažem Čopijem na Palmo odpotovali že teden pred začetkom regate ter opravili nekaj dodatnih treningov. Prizorišče jima je sicer že dobro poznano, a vendarle bo zanju to prvi nastop po olimpijskih igrah in prvi pokazatelj trenutne pripravljenosti. Po počitku sta januarja dekleti začeli z intenzivnejšimi kondicijskimi pripravami, februarja pa sta opravili tudi nekaj treningov na slovenskem morju. 

Tina Mrak in Veronika Macarol: “Najin cilj je nastop v regati za medalje med osmimi najboljšimi posadkami. Močne konkurentke bodo Nizozemke in Poljakinje, udeleženke OI, presenetiti pa znajo tudi nove posadke - Kitajke, Angležinje, Francozinje, Španke. Vse regate v letošnji sezoni bodo služile predvsem kot priprave in treningi. Poudarek bo na evropskem in svetovnem prvenstvu, na katerih ciljava na medalji - na vsaj eno medaljo. Večji poudarek bo na SP, od koder nama medalja še manjka!

Tomaž Čopi dodaja: “Njuna trenutna pripravljenost je kar dobra. Recimo, da sta nekje na 50 odstotkih. V letošnji sezoni so trije pomembni deli. Dva sta regati, evropsko in svetovno prvenstvo, kjer imata punci nalogo osvojiti vsaj eno medaljo. Tretji je čim boljša priprava na vseh regatah, kjer se bo stopnja forme dvigovala vse do svetovnega prvenstva v Aarhusu drugo leto. Tam je cilj osvojiti vozovnico za OI Tokijo!

Dekleti sta si po prihodu iz Ria vzeli nekaj premora, nato pa sklenili, da bosta nadaljevali z jadranjem še do naslednjih olimpijskih iger v Tokiu leta 2020. “Predvsem zato, da lahko še enkrat napadeva zlato kolajno, katera nama je v Riu izpolzela iz rok.

Letošnjo sezono bosta nadaljevali z nastopom na regati svetovnega pokala v Hyeresu (april), na evropskem prvenstvu v Monaku (maj), na finalu svetovnega pokala v španskem Santanderju (junij), julija bo sledilo svetovno prvenstvo v Grčiji, potem ISAF testna regata v danskem Aarhusu (avgust) ter oktobra še Enoshima Sailing Week na Japonskem.

 

Regate in rezultate lahko spremljate na http://www.trofeoprincesasofia.org/en/default/races/race

FB: https://www.facebook.com/TinaMrakVeronikaMacarolSailingTeam/