Posadka Mrak - Macarol v razredu 470 ženske je po prvem dnevu na otvoritveni regati evropskega pokala Trofej princese Sofije IBEROSTAR v vodstvu, posadka Janežič- Podlogar v razredu 49er na odličnem 23. mestu tik za posadko z brazilsko legendo Robertom Scheidtom, naš mladi tekmovalec Jan Orel v razredu fin je na 40. mestu v absolutni konkurenci, v razredu laser radial, kjer nastopata sestri Pletikos, pa je starejša sestra Kim na 43. mestu, mlajša Lin pa na 59. mestu.

Danes se je na španskem otoku Majorka pričela prva letošnja regata EUROSAF evropskega pokala Trofej princese Sofije IBEROSTAR, ki se bo z regatami za medalje zaključila v soboto, 1. aprila, na kateri se bo za čim boljše uvrstitve potegovalo sedem slovenskih predstavnikov v štirih jadralnih razredih:

v razredu 470 za ženske v konkurenci 42 prijavljenih posadk naši olimpijski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol (Jadralni klub PIRAT Portorož);

v razredu 49er v konkurenci 59 prijavljenih posadk Peter Lin Janežič in Anže Podlogar (JK MIPC);

v razredu fin v konkurenci 57 prijavljenih Jan Orel (Jadralni Klub Jadro Koper);

ter v razredu laser radial v konkurenci 84 prijavljenih sestri Kim Pletikos in Lin Pletikos (obe iz YC Portorož).

Na regati, ki predstavlja evropsko otvoritev prve poolimpijske sezone, je prijavljenih kar 833 tekmovalcev iz 53 držav, ki si utirajo pot na naslednje poletne olimpijske igre v Tokiju 2020, organizatorji pa so pravila prilagodili zahtevam v določenih razredih, kot so tudi fin, 49er in 470, v sodelovanju s svetovno jadralno organizacijo World Sailing.

V razredu fin bodo tekmovali v osmih plovih od ponedeljka do četrtka, najboljša dva med njimi pa se bosta v sobotni finalni regati za medalje pridružila najboljšim trem, ki jih bo določila polfinalna petkova regata.

V razredu 470 bodo posadke tekmovale od ponedeljka do srede v dveh skupinah po šest plovov, v četrtek in petek se zvrsti šest plovov do polfinala, skupni rezultati pa bodo določili osem posadk za sobotno finalno regato.

V razredih 49er in laser radial bomo spremljali regate od ponedeljka do petka, najboljših deset pa se bo uvrstilo v sobotno regato za medalje.

Dopolnjeno 29.3.2017

Tudi danes prihajajo spodbudne novice iz Španije, kjer se na prvem letošnjem evropskem tekmovanju Pokal princese Sofije kar sedem slovnskih jadralk in jadralcev poteguje za najboljše možne uvrstitve v štirih jadralnih razredih, regata pa se bo zaključila  v soboto, 1. aprila.
 
V razredu 470 ženske sta najboljši slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta imeli včeraj nekoliko slabši dan, danes z odličnim jadranjem in zmago v zadnjem plovu napredovali na skupno četrto mesto.  V razredu 49er je najobetavnejša slovenska mlada posadka Janežič-Podlogar danes nadaljevala tekmovanje v zlati skupini in je trenutno na 25. mestu v tem izjemno konkurenčnem razredu. V zlati skupini sta danes nadaljevali tudi obe sestri Plenikos, ki trenutno zasedata mesti 42., Kim, in 47., Lin, mladi Jan Orel pa je v razredu fin po prvih treh dneh na 45. mestu.

 

© PhotoMedia Trofeo S.A.R. Princesa Sofía IBEROSTAR