Včeraj se je s prvimi plovi začelo svetovno prvenstvo v olimpijskem razredu finn, Finn Gold Cup, na Blatnem jezeru na Madžarskem, z regato za medalje pa se bo zaključilo v nedeljo, 10. septembra. Svetovno prvenstvo za razred finn je letos doseglo največje število udeležencev v zadnjih 10 letih. Tokrat žal zaradi okrevanja po operaciji na njem ne bo nastopil naš najuspešnejši jadralec Vasilij Žbogar, ki je v tem razredu lani osvojil srebrno olimpijsko medaljo v Riu poleg že dveh olimpijskih medalj v razredu laser, Slovenijo pa bosta zastopala zelo dobra in obetavna mlada jadralca iz Kopra, brata Jan in Liam Orel.

Spomnimo, da sta se oba brata še prejšnji teden na istem prizorišču udeležila Mladinskega svetovnega prvenstva v razredu finn, kjer so najboljši v konkurenci tudi takšni, ki že dosegajo vrhunske uvrstitve na članskih regatah. Zato so bili rezultati naših mladincev še posebej pomembni. Liam Orel, ki v tem razredu jadra šele dobra dva meseca, ga je zaključil na fantastičnem 3. mestu v starostni skupini do 19 let ter na 19. mestu skupno, Jan Orel pa na 31. mestu skupno. Tokrat se podajata na še večji izziv v še močnejši konkurenci.

Liam Orel: “Na svetovnem prvenstvu v članski kategoriji pričakujem še težjo konkurenco kot na preteklem svetovnem mladinskem prvenstvu. Glede na vremenske napovedi bodo pogoji zelo naporni in raznoliki. Ker so napovedani tudi močnejši vetrovi, na katere nisem še navajen, ciljam na uvrstitev v prvi polovici flote. Vse, kar bo višje po lestvici, bo zelo dober rezultat v članski kategoriji!”

Jan Orel: ”Na prihajajočem članskem svetovnem prvenstvu pričakujem konkurenco najvišjega nivoja, visoko število vseh udeležencev in v primerjavi z razmerami, ki so oblikovale mladinsko svetovno prvenstvo, nekaj več vetra, mogoče nekoliko bolj stabilne razmere kot pretekli teden. V šibkem in nestabilnem vetru si ne zaupam še toliko, kot bi si moral, zato se veselim vsake napovedi, ki bi bila indikator srednje močnega vetra. Cilj in strategija mi je, da ne storim nobene – ali pa bolj realno največ eno veliko napako in solidno odjadram vsako regato posebej.”

To bo še ena odlična izkušnja za oba mlada jadralca, ki bosta še letos nastopila na vseh večjih mednarodnih regatah in se čez zimo pripravljala z nekaterimi najboljšimi jadralci v tem razredu.

Po prvih dveh dneh na svetovnem prvenstvu v razredu finn na Blatnem jezeru na Madžarskem je flota 113 najboljših predstavnikov tega razreda na svetu odpeljala štiri plove, vsak dan po dva. Drugi dan so odjadrali z vetrom okrog 10-12 vozlov hitrosti v zelo spremenljivih razmerah s sunki, tako da je vsaka odločitev lahko pomenila velike razlike v rezultatu.

Jan Orel je trenutno na 74. mestu, Liam Orel pa na 97. mestu. Njun trener Jure Orel nam je povedal, da so jima bili doslej največji problem starti, saj se oba prvič soočata s 113 jadrnicami hkrati na eni startni liniji. Prvi dan sta imela oba tudi problem z opremo, Liam je moral celo odstopiti po prvi orci zaradi problema z vangom, brez katerega se v krmo ne da vozit po močnem vetru.

Ob tako veliko jadrnicah na enem hkratnem startu in tako spremenljivih razmerah s sunki vetra je le eden izmed top 10 jadralcev doslej uspel zmagati. Trenutno vodi Francoz Jonathan Lobert, sledi Šved Max Salminen na drugem mestu ter Argentinec Facundo Olezza na tretjem. Prvenstvo se jutri nadaljuje, po peti regati pa bo začel veljati odbitek. Proti koncu tedna naj bi veter počasi upadal.

Vir: JZS.si