Danes se je na Blatnem jezeru na Madžarskem z regato za medalje za najboljših deset in zaključno regato za ostale končalo svetovno prvenstvo v olimpijskem razredu finn, Finn Gold Cup. Po odjadranem prvem delu prvenstva je drugi del zaznamovalo brezvetrje, tako da se je svetovno prvenstvo zaključilo s skupno le sedmimi plovi in zaključno regato zadnji dan. Med 113 najboljšimi jadralci na svetu, kar je največje število doslej, je Jan Orel na koncu osvojil 74. mesto, Liam Orel pa 79. Zmagal je Šved Max Salminen, drugi je bil Francoz Jonathan Lobert, tretji pa Nizozemec Nicholas Heiner.

"To svetovno prvenstvo je bilo zlata izkušnja - Gold Cup je edina regata, kjer vozi tako velika flota hkrati. Jan je imel pretežno težave s startom, to je šlo Liamu sicer bolje. Pozna se, da je bilo premalo časa za trening in priprave, potrebno bo nabirati kilometrino. Zadovoljen sem predvsem zaradi odlične izkušnje. Prišli smo z namenom, da spoznamo tako velika prvenstva z vsemi šampioni tega razreda na kupu in to je bilo zelo dobro," je povedal njun trener Jure Orel.

Liam in Jan se danes vračata domov, oktobra pa se že odpravljata v Split, kjer bosta začela priprave za velike izzive prihodnjega leta skupaj s hrvaškimi finnaši, treniral pa jih bo tudi hrvaški olimpijski jadralec tega razreda, Ivan Kljaković Gašpić - Bambi.