Z zaključno regato se je končal pokal Slovenije, cikel sedmih regat za velike jadrnice, ki že 15 let poteka pod okriljem Jadralne zveze Slovenije. Serije se je letos udeležilo 41 ekip, od tega jih je bilo 14 prisotnih na vseh tekmah.

Najbolj vztrajni so za zavzetost prejeli posebne plakete, najboljši pa pokale in zbirateljske kovance, izdane ob 100. obletnici osvojitve prve olimpijske medalje Rudolfa Cvetka, ki jih je  prispevala Nova Ljubljanska Banka, sponzor Jadralne zveze Slovenije.

Petnajsta sezona pokala Slovenije se je začela maja z Izolanko, na kateri je jadra razpelo 24 jadrnic dolgih od 16 metrov do 5,75 metra. Dva tedna zatem je sledil One Sails Cup s 37 navtičnimi miljami dolgo preizkušnjo in 29 jadrnicami iz petih držav, ki jih je v slovenske vode pritegnilo državno prvenstvo ORC. Poletni meseci so minili brez dogodkov, saj je večina slovenskih morjeplovcev odplula a na jug, od koder so se vrnili šele konec avgusta, da bi se udeležili regate Val Navtika v organizaciji prve slovenske navtične revije. Odtlej je bilo v naših zalivih pestro skoraj vsak konec tedna. Za eno najbolj priljubljenih tekem se je ponovno izkazala 43. Šavrinska regata, jadralna prireditev z najdaljšo tradicijo v našem morju, ki se jo je v boljših časih udeleževalo prek 60 jadrnic letos pa 29. Na Sladki Istri je flota štela 27 plovil, medtem ko se je na trikotno traso Skipper Cup konec septembra odpravilo eno jadro manj.

Zaključna regata Jahtnega kluba Portorož je po svojem nastanku pred 35 leti dolgo veljala za zadnje druženje rekreativnih jadralcev, a ker tehnološko dovršena oblačila in podnebne spremembe omogočajo športno udejstvovanje tudi v hladnejših dneh, so se v Jadralnem klubu Burja sredi 90. let domislili Martinove regate in sezono podaljšali vse do novembra. Tekmovalni del se tako v slovenskem morju uradno konča dva tedna po Barcolani, družabni pa na praznik svetega Martina, ko jadralci še zadnjič zaorjejo modrino, preden pospravijo plovila na kopno ter križarjenje med bojami zamenjajo za vijuganje po belih strminah.

Zmagovalci po kategorijah:

  • ORC: Palada, Jure Jerkovič (ŠD Gibanica)
  • regatne maxi: Adriatic Europa. Dušan Puh – Andrej Babnik (JK Piranski zaliv)
  • regatne 1: Scorpio, Iztok Krumpak (JK Izola)
  • potovalne 1: Taia2 & White Goose, Goran Djordjević (JK Loka Timing)
  • potovalne 2: Ahil, Iztok Hudoklin – Mile Vilar (ŠD Kobilica)
  • regatne 3: Lepa, Miha Kavčič – Mitja Nemec (JK Fireball)
  • potovalne 3: Mesto Novo mesto, Sašo Novakovič (JK Novo mesto)
  • potovalne 4: Freya, Samo Kanellopulos – Željko Perović (JK Horizont)
  • regatne 5: Little Big Man Marko Potisek (JK Maestral)
  • potovalne 5: Palada Jure Jerkovič (ŠD Gibanica)

Tekst in foto: JANA PINES