Tina Mrak, Veronika Macarol, JK Pirat

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), aktualni evropski prvakinji v razredu 470 ter aktualni bronasti z lanskega svetovnega prvenstva, sta nared za svoj najpomembnejši nastop v tej sezoni - na svetovnem prvenstvu za olimpijske razrede v danskem Aarhusu. Prvenstvo se bo s prvimi plovi začelo jutri, na startu pa bodo zbrane vse najboljše posadke olimpijskega dvoseda 470. Tokrat se ne bodo borile zgolj za stopničke in prestižne svetovne naslove, ampak bodo svojim državam skušale prijadrati tudi eno od prvih osmih olimpijskih norm.

Spomnimo - sredi junija se je Veronika Macarol zaradi ponavljajočih se bolečin v kolenu morala odločiti za operacijo, ki ji je sledila rehabilitacija, s tem pa manj časa za kakovosten trening. Rehabilitacija je uspešno zaključena in dekleti sta močno motivirani, da Sloveniji zagotovita nastop v Tokiu.

Veronika Macarol: "Po uspešni operaciji dr. Bogdana Ambrožiča je rehabilitacija kolena potekala zelo dobro. Že takoj po operaciji mi je veliko pomagala fizioterapevtka Mirjam Ivančič, ki je prihajala k meni na dom, mi pomagala z masažo, z limfno drenažo, da mi koleno ni otekalo. Po dveh tednih sem že lahko začela z vadbo v fitnesu. Terapije sem imela v Termah Krka v Strunjanu, kjer mi je Mitja Surina pomagal ojačati stegno poškodovanega kolena ter tudi pri gibljivosti, tako da sem že en mesec po operaciji lahko ponovno stopila na jadrnico.” 

Dekleti sta morali izpustiti večji del priprav na morju, a sta pred odhodom vseeno uspeli opraviti nekaj treningov tudi v domačem Piranskem zalivu. 

Veronika Macarol: "Pred odhodom v Aarhus sva s Tino opravili tri dni treninga v domačem zalivu, da sem ponovno pridobila občutek za jadrnico. V kolenu sem bila že dobro gibljiva, nisem imela nobenih problemov in sem se zelo dobro počutila. Ja, zaradi te poškodbe sva izpustili priprave pred svetovnim prvenstvom. Ostale posadke imajo več ur na vodi tudi tukaj, v danskih vodah, a se kljub temu počutiva dobro, opravili sva že pet dni treningov, s konkurenco se kar boriva in jadranje nama gre dobro. Kot sva govorili že s trenerjem Tomažem Čopijem - kljub tej poškodbi morava ostati motivirani in dokazati, da lahko ostaneva v vrhu.”

Konkurenca na najpomembnejši regati sezone bo močna. Na startni listi je prijavljenih 47 posadk, med njimi tudi vse najboljše.

Tina Mrak: “Na startni listi so vse najboljše - od Poljakinj, aktualnih svetovnih prvakinj - potem Angležinje, Nizozemke, Francozinje, Brazilke, Japonke, tako da bo konkurenca res močna.” 

Kakšne so ambicije in cilji naših deklet?

Tina Mrak: “Ja, sigurno bo na tej regati najbolj pomembno, da se uvrstiva v regato za medalje med najboljših deset. Je pa dejstvo, da za normo teoretično tudi to ne bo dovolj, saj se bo tukaj podelila norma prvim osmim državam. Tako da če želiva izpolniti ta cilj, bo najbolj sigurno, če se uvrstiva med prvih osem.” 

Regatno polje v Aarhusu je zahtevno, zadnje dni treningov so imela dekleta mešane pogoje, od šibkega do srednjega vetra, za jutrišnji prvi regatni dan pa je napovedan šibek veter.

Tina Mrak: “Ja, za jutri je napovedan šibkejši veter, za naslednje dni pa tudi kar močan. Sigurno bo najbolj pomembno, da v danih pogojih že od prvega starta dalje jadrava kar najbolje in da se boriva prav v vsakem plovu.”

Jutrišnji prvi nastop za jadralke v razredu 470 je napovedan za ob 14.30. Regata za odličja bo na sporedu prihodnji torek, 9. avgusta. 

Vir: Windpress; Foto: Nikos Alevromytis/alen.gr