Charlie Dalin, APIVIA

Charlie Dalin ve, kako se bo vrnil (16.12.2020 ob 9.00)

Charlie Dalin je imel težavo s svojim levim hidrokrilom. Trčil je v neznan plavajoč predmet. Plovilo je poškodovano a ne to takšne mere, da plovbe ne bo mogel nadaljevati. Ugotavljanje poškodb ga je stalo dobrih 200 nmi. Za trenutno vodilnim Thomasom Ruyantom, ki prav tako pluje s poškodovanim levim hidrokrilom, zaostaja 160 nmi. Na drugem mestu pluje Yannick Bestaven, ki pa za vodilnim zaostaja zgolj 8 nmi.

Charlie Dalin, APIVIA

Vodilna trojica je zaplula globoko Besnih petdeset (Furious fifties). Plujejo okrog 55 vzporednika na sami meji Antarktične prepovedane cone plovbe.

Zjutraj se je z jadrnice javil trenutno vodilni Thomas Ruyant:

»Ponoči sem nekaj časa plul z vetrom, ki je pihal s hitrostjo 25 vozlov. Ni bilo enostavno. Ta del Indijskega oceana je zahteven. Težko je najti pravo pot, da bi napredoval. Večino časa plujemo z vetrom v levi bok in nekaj časa plujemo z vetrom. Dejstvo je da plujemo proti vzhodu. Tako bo ostalo vse do pojutrišnjem. Zna se zgoditi, da bo veter nekoliko padel. Slišal sem za Charlieve težave. Škoda je, da se mu je to zgodili. Bili smo kot majhna skupina. Vsekakor ni daleč za nama. Vedel bo kako se vrniti. Razlike so majhne in dirka je še dolga.

Vesel sem da vodim po polovici preplute poti. Yannick (Bestaven) se v teh pogojih počuti izjemno dobro. Kot vidim pluje hitreje od mene. Je zelo dober sojadralec in lahko se orientiram po njem. Slišala sva se preko VHF postaje. Pred 7 nmi se je najina pot križala. Prav zabavno je bilo malo poklepetati.«

Vodilni Charlie Dalin ima poškodovano jadrnico, Ruyant prevzel vodstvo (15.12.2020 ob 9.00)

Do včeraj vodilni jadralec, Charlie Dalin na jadrnici APIVIA, je danes zjutraj sporočil, da ima poškodovano levo hidrokrilo.

Včeraj zvečer, ob 18.00 (UTC), je Dalin plul s hitrostjo med 17 in 19 vozli v južnem Indijskem oceanu, približno 900 nmi zahodno od Tasmanije. Imel je 65 nmi prednosti pred zasledovalci. Naenkrat je zaslišal glasen pok. Takoj je zmanjšal hitrost plovbe, da preveri, kaj se je zgodilo. Ugotovil je, da ima poškodovano levo hidrokrilo. Nemudoma je stopil v kontakt s svojo tehnično ekipo. Po prvih informacijah ima le poškodbo hidrokrila, voda pa zaenkrat ne vdira v plovilo. Skupaj z ekipo ugotavljajo za kašno poškodbo gre in kako rešiti težavo.

Thomas Ruyant prevzel vodstvo

Charlie Dalin, APIVIA

Dalin je moral zaradi poškodbe jadrnice zmanjšati hitrost plovbe. Trenutno pluje proti severovzhodu s hitrostjo zgolj 5 vozlov. Thomas Ruyant, ki je plul na drugem mestu, nadaljuje plovbo s hitrostjo okrog 18 vozlov, kar mu je omogočilo preboj na vrh. Pluje proti jugovzhodu in se približuje 50 vzporedniku oziroma področju Besnih petdeset (Furious fifties). Sledi mu Yannick Bestaven z zaostankom 23 nmi, Dalin pa je zaradi težav zdrsnil na tretje mesto in ima že 60 nmi zaostanka.

Zasledovalno skupino jadralcev je ujelo področje visokega zračnega pritiska. Borijo se s šibkimi vetrovi, ki ne dosegajo hitrosti 10 vozlov. Za vodilno trojico, ki pluje v solidnih zahodnikih, ki omogočajo plovbo s hitrostjo do 20 vozlov, zaostajajo vedno več. Na četrtem mestu trenutno pluje Benjamin Dutreux na jadrnici OMIA – Water Family. Njegov zaostanek znaša 396 nmi. Le 1 nmi za njim pa pluje Jean Le Cam, Damien Seguin na šestem mestu pa zaostaja že preko 400 nmi.

Besedilo še ni lektorirano. Za eventualne napake se opravičujemo.

< Vodilna trojica pritisnila na plin   Ruyant-u vdira voda v jadrnico >

 

Vir: APIVIA